Helyi közélet

2017.07.14. 10:54

Golgota és Seuso-kincs

<em>A „családi ezüstnek” Magyarországon van a helye – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, amikor bejelentette, hogy a Seuso-kincsekből újabb 7 darabot sikerült megvásárolni, külföldről hazahozni. Az ár 28 millió euró, mintegy 8,7 milliárd forint volt</em>. Orosz Csaba írása.

A „családi ezüstnek” Magyarországon van a helye – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, amikor bejelentette, hogy a Seuso-kincsekből újabb 7 darabot sikerült megvásárolni, külföldről hazahozni. Az ár 28 millió euró, mintegy 8,7 milliárd forint volt. Orosz Csaba írása.

A debreceni Déri Múzeumban található Munkácsy-trilógia régóta bizonytalan sorsú darabját, a Golgotát a tulajdonos Pákh Imre 9 millió dollárért, vagyis nagyjából 2,4 milliárd forintért adná. A magyar állam ehhez képest 6 millió dollárt, azaz 1,6 milliárd forintot ajánlott érte. Vagyis a Seuso-kincsek­ért nyolcszor annyi pénzt fizettek ki, mint amennyibe a Golgota kerülne.

Nagyon fontosnak tartom a Seuso-kincsek visszaszerzését, de szerintem a Munkácsy-trilógia egyben tartása is legalább annyira lényeges lenne, mint a „családi ezüst”. Vagy mivel ez a festmény nem Budapesten, hanem az ország második legnagyobb városában van, nem olyan érdekes? Pedig ez „sokkal magyarabb” és lényegesen olcsóbb is, mint a Seuso-kincs, melynek még így csak kis része került ide. (A teljes készlet 200-250 darab.) Pereskedés, mellébeszélés helyett egyszerűen inkább fizetni kellene a Golgotáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában