Helyi közélet

2017.07.20. 11:50

Bérplafon

<em>Sajtóhírek szerint népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtésbe kezdhet több ellenzéki párt abban a kérdésben, hogy maximálják-e az állami cégvezetők fizetésének felső határát mintegy másfél millió forintban.</em> Szőke Tímea jegyzete.

Sajtóhírek szerint népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtésbe kezdhet több ellenzéki párt abban a kérdésben, hogy maximálják-e az állami cégvezetők fizetésének felső határát mintegy másfél millió forintban. Szőke Tímea jegyzete.

Eltekintve attól, hogy tudható a válasz, hisz’ erre a nép nagyjából 98,5 százaléka azonnal igent mond, mert kissé irritálja mondjuk a Magyar Posta Zrt. vezetőjének havi 5 milliós fizetése, miközben ő a karácsonyra rendelt csomagját vízkeresztre (se) kapta meg; nem biztos, hogy túl jó ötlet a voksolás. Nem azért, mert a bérplafon kritikusai szerint ha nem adunk elegendő fizetést a cégvezéreknek, akkor nem lehet jó szakembereket átcsábítani a magánszférából; nem hiszem el, hogy egyébként nagyon vonzó lenne a sokszor lomha, tekintélyelvű, politika által befolyásolt állami szektor a versenyszférában nevelkedetteknek. Az az aggályom, hogy bár kimondva szép dolog havi 2-3 millióval csökkenteni az érintettek fizetését, összességében nem olyan sok pénz, figyelembe véve, mennyi idő alatt takaríthatjuk meg a népszavazás lebonyolításának többmilliárdos költségét. Amellett – a politikai közöny hazájában – szinte kizárt, hogy érvényes legyen a voksolás (ld.: ablakon kidobott pénz), de ha tán mégis, ismerve a magyar rutint, majd nagyobbra nyílnak a béren kívüli kiskapuk…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában