Helyi közélet

2017.07.14. 14:20

Csak úgy sorjáztak a kérdések a hortobágyi fórumon

Hortobágy - Az ivóvíz minősége volt a téma a faluházban csütörtökön megtartott lakossági fórumon. A településen élőket az bosszantja, hogy az ivóvíz-minőséget javító program lezárultával rosszabb víz folyik a csapból, mint annak előtte.

Hortobágy - Az ivóvíz minősége volt a téma a faluházban csütörtökön megtartott lakossági fórumon. A településen élőket az bosszantja, hogy az ivóvíz-minőséget javító program lezárultával rosszabb víz folyik a csapból, mint annak előtte.

Problémájuk egy szűk hónapja levél révén eljutott a miniszterelnökségre. Oda egyeztető megbeszélésre hívták a beruházásban résztvevőket, akik kidolgoztak egy intézkedési tervet. Ennek teljesítése éppen zajlik, és most úgy tűnik – erre a fórumon ígéret is elhangzott –, szeptember 13-ára megoldódhat a gond.

Csupán csapvizet akarnak inni

Penészszagú, néha tejszerű. Ha megfürdök benne, vakarózok, mint a rühes kutya.”

Elege van a pusztabéli falu lakóinak az ivóvízminőség-javító program résztvevőinek „teszetoszaságából”, végre iható vizet szeretnének. Legalább olyan ízűt, színűt, szagút, mint amilyen a program indulása előtt volt – ez derült ki a hortobágyi Faluházban csütörtök délután az önkormányzat által szervezett lakossági fórumon elhangzott véleményekből. No meg az is, hogy a felszólalókat legkevésbé érdekli, hogy az ivóvízjavító-programot a magyar kormánynak az Európai Unió felé az ívóvíz „beltartalma” (jód, bór, arzén, stb.) miatt tett kötelezettségvállalása miatt kellett (egyébként uniós támogatásból) elvégezni azokon a településeken, ahol a csapból kifolyó víz paraméterei nem egyeztek az európai közösség által meghatározottakkal. Ellentmondásosnak érezték, hogy az új kút fúrását is magába foglaló ivóvíz-javító program után rosszabb lett a vizük.

Azt mondják meg, hogy a csapvízzel mikor főzhetek, mikor moshatok fogat és mikor fürödhetek benne!"

Ezekkel a szavakkal foglalta össze a hortobágyiak problémáját az egyik felszólaló. A fórumon néhányan javasolták, hogy amíg nem lesz iható a víz, addig ne fizessenek érte pénzt, illetve az önkormányzat vagy bárki más, aki felelős a víz jelenlegi minőségéért, fizessen a lakosoknak ásványvíz-vásárlási kompenzációt. Kérdésként hangzott el, hogy ha még mindig nem jó minőségű a hortobágyi ivóvíz, akkor a beruházást miként vehette át, és a vízfogyasztásra hogy adhatott ki engedélyt a tisztiorvosi szolgálat.

Két hónapot kért

– A hortobágyi nyers víz (ez jön ki a falut ellátó kutakból, ezt kell ihatóvá tenni a szolgáltatónak – a szerk.) az egyik legrosszabb összetételű az országban – jelentette ki Bakó István, az ivóvízminőség-javító önkormányzati társulás elnöke. – Máshol egy-kettő, itt öt-hat összetevő kifogásolható. A projekt lezárult, most a garanciális javítások folynak. A kivitelező és az üzemeltető a maga területére kidolgozott intézkedési terv alapján keresi a lehetőséget, hogy mihamarabb minden paraméterében megfelelő legyen a hortobágyi ivóvíz. Jelenleg csak a trihalometán tekintetében van eltérés. Rendkívül nagyot javult a falu vízminősége, de ez még nem tölthet el bennünket elégedettséggel, hiszen minden előírásnak tökéletesen meg kell felelnünk.

– Az ammóniatartalommal küzdünk – világította meg a fő problémát Rozgonyi Attila, az üzemeltető képviselője. – Klórral ugyan közömbösíthetnénk, de ennek következtében egészségre ártalmas anyagok jönnének létre. Megoldás lehetne az aktívszén-szűrés, ez viszont drága. Végső megoldás a biológiai tisztítás. A víz hőmérséklete viszont alacsony, ebben nem tenyésznek megfelelő módon a tisztító baktériumok. Ha viszont megemeljük a hőmérsékletet, más, nem az ivóvízbe való baktériumok is elszaporodnak. Keressük tehát az optimális megoldást.

– Két hónapot kérünk! Ennyi idő alatt kell elvégeznünk a garanciális javításokat, hogy azt követően minden időszakban tökéletesen működjön az ivóvízszolgáltató rendszer – válaszolta meg a fórumon a legtöbbet érdeklő kérdést, hogy mikor lesz jó a hortobágyi ivóvíz.

HBN–KZS


A bór miatt indult

– Szó volt arról, hogy vezessük más településről Hortobágyra az ivóvizet, ez azonban hosszútávon nagyon költséges megoldás lett volna – ezt már Vincze Andrásné polgármester válaszolta egy kérdésre. – Nálunk a vízjavító program a bór kiszűrése miatt indult. 2016 decemberében a tisztiorvosi szolgálat kiadta az üzemeltetési engedélyt, hiszen az úgynevezett kizáró tényezők, mint például a nitrit-, az arzén- és a bórtartalom a megadott határon belül volt. A problémát a kifogásolt tényezők jelentik, ezek megoldásán dolgozunk. A víz ára jelenleg sem fedezi az előállítási költséget, a lakosság a beszabályozott hatósági árat fizeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában