Helyi közélet

2017.06.29. 16:00

Óriásit evett a hétvégén Debrecen

Debrecen - Számottevő érdeklődés kísérte a különleges debreceni gasztrofesztivált.

Debrecen - Számottevő érdeklődés kísérte a különleges debreceni gasztrofesztivált.

Az elmúlt hétvégén összesen több mint háromezren vettek részt a Debrecziner Gourmet Fesztiválon, amelyiknek a nagyerdei Békás-tó környéke szolgált exkluzív helyszínül; a kánikulában a kiállítók egy részét meg is lepte a nagy érdeklődés, néhány standon jóval zárás előtt elfogyott minden, pedig általában 4-500 adag ételt készítettek el helyben a kitelepült éttermek – összegezte a tapasztalatokat Kerekes Sándor, a fesztivál sajtófőnöke.

Szokatlan kocsonya

A kétnapos gasztroesemény célja a vidéki Magyarország hiteles alapanyagainak, izgalmas ízeinek megismertetése és megszerettetése volt. Idén a Hortobágy élővilága, a magyar szürkemarha, a házi bivaly, a racka és a gyöngytyúk kerültek a középpontba. A szakmai kihívást minden résztvevő étterem komolyan vette, így például a kecskeméti Spaletta gyöngy­tyúk-kocsonyát kínált, a vegán Kis Padlizsán fűszeres tallért „naplementás” zöldborsó mártással, a helyi Ikon pulled házi bivaly bao-t készített gyömbéres uborkával, korianderrel és újhagymával készített.

Mindenki tanult

A legnépszerűbb pavilonok előtt órákig hosszú sor kígyózott. Aki végre megkapta a vágyott ételt, helyet foglalhatott a tóparti színes nyugágyakban, vagy leheveredhetett a fűbe, hogy a szökőkutak látványában gyönyörködve fogyassza el a műgonddal elkészített fogásokat. A fesztiválszervezők környezettudatosságának hála a tányérok és az evőeszközök egyaránt biológiailag elbomló anyagokból készültek.

Fotó: Molnár Péter

A rendezvény házigazda-műsorvezetője szombaton Jókuti András gasztroblogger, a Bocuse d’Or ceremóniamestere, vasárnap pedig Bernáth József, „a Séf” volt, az általuk vezetett színpadi beszélgetések szintén sok érdeklődőt vonzottak. Utóbbi meg is jegyezte, olyan a hangulat, mint egy szabadegyetemen, jó látni az érdeklődő arcokat. A megszólalók mindegyike szenvedéllyel beszélt a munkájáról, és a közönség örült, hogy első kézből kaphat információkat.

Előre gondolkodnak

A szervezők fontosnak tartják a megfelelő színvonalú szakmai utánpótlás nevelését, ezért a Debreceni Szakképzési Centrummal együttműködve, az idén 159 éves Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola diákjai és oktatói belépődíj nélkül látogathatták a rendezvényt – közölték.

Az Ikon Debrecen társtulajdonosa, Balogh Károly ennél komolyabb terveket is vázolt: szavai szerint szeretné elmélyíteni a kapcsolatot az iskola és az étterem között annak érdekében, hogy a jövő szakemberei minden tekintetben színvonalas képzést kapjanak: találkozzanak a modern technológiákkal, a korszerű alapanyagokkal.

HBN


Ismét belekóstolhattak a magyar gasztronómia eredeti ízeibe, megismerhették a hagyományos ételeket a vendégek a hétvégén a Nagyerdőn megrendezett Debrecziner Gourmet Fesztiválon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában