Helyi közélet

2017.06.09. 14:01

Olvasói levél: Mit ér Debrecenben a helyi védelem?

Debrecen - <em>Egykori debreceniként, a várost szerető, érte aggódó nyugdíjasként havonta visszajárok, gyakran a régi kedves utcák felé vezet az utam. Olvasva a Jost-villáról írt cikket, elmentem oda is. Megdöbbenve láttam a fairtást. Megnéztem a facsonkokat, de egyiknél sem látszik semmi betegség, sem korhadás jele. A szomszéd 10 emeletes házban két lakóval is beszélgettem. Ők nem kérték, hogy vágják ki a fát, örültek, hogy zöld van előttük, ami szűri a port.

Debrecen - Egykori debreceniként, a várost szerető, érte aggódó nyugdíjasként havonta visszajárok, gyakran a régi kedves utcák felé vezet az utam. Olvasva a Jost-villáról írt cikket, elmentem oda is. Megdöbbenve láttam a fairtást. Megnéztem a facsonkokat, de egyiknél sem látszik semmi betegség, sem korhadás jele. A szomszéd 10 emeletes házban két lakóval is beszélgettem. Ők nem kérték, hogy vágják ki a fát, örültek, hogy zöld van előttük, ami szűri a port.

Korábban láttak egy tervet, melyen egy hatalmas félgömb alakú építmény szerepelt, amit a védett épülethez ragasztanának. Most azt olvassuk, hogy konferenciatermet és konyhát építenének. Az itt lakók morognak ezért, hisz elveszik a kilátásukat, úgy, hogy szinte közvetlenül az ablakuk elé építkeznek. Mit ér Debrecenben a helyi védelem, de ugyanezt kérdezhetném az egykori Poroszlay úti iskolával kapcsolatban is. Vagy az értékek védelmét a pénz írja át?

- T.G., Budapest -

Engedélyhez kötött

Közterületen a fás szárú növények védelméről szóló kormányrendelet alapján jegyzői engedély kell fakivágáshoz. Jelenleg nincs olyan debreceni önkormányzati rendelet, amely a magáningatlanon álló fák kivágását engedélyhez kötné. Ez alól kivételt képeznek a védett fák, azoknál a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

Egy adott épület, épületrész helyi védelme közgyűlési döntésen alapul, ezt megváltoztatni is csak annak hatásköre. A helyi rendelet hatálya alatt álló épületet – annak védett értékeinek tiszteletben tartásával – lehet bővíteni, felújítani, átalakítani, ami nem jelentheti a meglévő karakter elvesztését.

A Jost-villa bővítésére 2008-ban engedélyezési tervdokumentáció készült, melyet akkor a Tervtanács nem támogatott, így az építési hatósági eljárás megszűnt, nem kapott engedélyt. Más, megvalósítani kívánt beruházásról a konkrét ügyben nem rendelkezünk információval.

A Poroszlay út és az Andaházi utca sarkán található egykori iskola épületét közel 20 éve bővítették kollégiumi funkcióval úgy, hogy a védett épület teljes egészében megmaradt, felújításra került.

- Polgármesteri hivatal, Debrecen -


Konyhával és konferenciateremmel bővítenék a Nádor utcai épületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában