Helyi közélet

2017.06.08. 10:48

Nem igazán bízunk meg a tiszta dízelben

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Átfogó kutatás készült nemrégiben a magyar autósok vásárlási szokásairól.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Átfogó kutatás készült nemrégiben a magyar autósok vásárlási szokásairól.

Nagy múltú nemzetközi közvélemény-kutatáson mérte fel a hazai autóvásárlók szokásait a Vezess.hu és az Autó Magazin. A több mint négyezer magyar autóvezető válaszai alapján készült kutatásból kiderül, hogy a német és a japán autókat preferáljuk, választott márkánkhoz viszont meglepően magas arányban hűtlenek vagyunk.

Fele-fele

Három földrész 17 országának 21 autós szakkiadványa vett részt a több mint 200 ezer potenciális autóvásárlót felölelő, globális felmérésen. A hazai kutatásban több mint négyezren vettek részt. A 99 százalékban aktív autóvezetőkből álló válaszolók a járműválasztásnál japán vagy német márkákat részesít előnyben. Harmaduk tervez két éven belüli vásárlást, köztük fele-fele arányban vannak az új autóban gondolkodók, illetve a használt autó beszerzését fontolgatók. Ami a kiszemelt méretosztályt illeti, markánsan vezetik a piacot az alsó-középkategóriás személygépkocsik és a szabadidőjárművek (utcai terepjárók), mögöttük a városi kisautók jönnek a sorban.

Átpártolnak

A márkahűség meglepően alacsony: a vásárlójelöltek 46,8 százaléka hajlandó átpártolni másik gyártóhoz, 42,6 százalékuk még nem biztos a dolgában, és csupán 8,9 százalék ragaszkodik az eddigi, jól bevált márkához. És hogy mik az új autóval szemben támasztott elvárások? Mindenekelőtt az, hogy könnyen kezelhető és praktikus legyen, hogy tetszetős legyen a formaterve, és hogy bővelkedjen funkciókban. Sokak szerint státuszszimbólum az autó. Kevesen hisznek viszont a dízelmotoroknak tisztább üzemet biztosító technológia elterjedésében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában