Helyi közélet

2017.06.29. 08:16

Kántor nyomdokain: a rendőrség hajdú-bihari kutyakiképző központjában jártunk

Debrecen - A munka a kutyáknak játék, a rendőröknek nélkülözhetetlen segítség.

Debrecen - A munka a kutyáknak játék, a rendőröknek nélkülözhetetlen segítség.

Ha az intézkedő rendőrök kutyás segítséget kérnek kollégáiktól, azok csak „előveszik” azt, amelyik az adott feladatra ki van képezve – merthogy az ebek is külön „szakmákkal” rendelkeznek – és indulnak a helyszínre. De mi ne szaladjunk ennyire előre!

Megyénk rendőr-főkapitányságának Sámsoni úti objektumában öt kutyavezető egyenként három, összesen tizenöt kutyával dolgozik, valamennyien a saját nevelésű ebeikkel. „Csapatukban” egy-egy kutya kábítószer keresésre, nyomkövetésre, szagazonosításra van kiképezve. (A járőrkutyák más kategóriába tartoznak – SzT.) Hivatalosan a Bűnügyi Technikai Osztály részeként működnek. Heti váltásban látnak el ügyeletet, természetesen négylábúikkal együtt; ha jön a hívás, mennek az adott helyszínre. Emellett folyamatosan gyakorolnak a kutyákkal.

Sok feltételnek felelnek meg

– Jellemzően néhány hónaposan kerülnek gazdáikhoz a rendőrségi szolgálati kutyák, melyek a dunakeszi Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központban lévő tenyészetből származnak, vagy vásárolják őket. Itt, a dunakeszi kiképző központban a gazdájukkal kell részt venniük tanfolyamon – mondja Ungvári László főtörzszászlós, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság egyik mentora, aki 1999 óta szolgál a rendőrségnél. Járőr kutyavezetőként kezdett, 2005 óta pedig bűnügyi kutyavezetőként teljesít szolgálatot ebeivel.

Annak eldöntésére, hogy melyik állat lesz rendőrségi feladatokra alkalmas, néhány teszten kell megfelelnie. Stabil idegrendszerrel kell rendelkeznie. Nem kívánatos, hogy félelmet mutasson emberekkel és különböző járművekkel szemben. Nézik, mer-e mozogni magasban, vagy mélységben. Olyat keresnek, amelyik nem fél semmitől, tud mozogni épületben, csúszós kövön, sötétben. Tűri a hirtelen zajokat (ezt a lövés hangjával tesztelik).

Fontos, hogy szeressen valamilyen játékot, ez rendszerint egy labda, mely azért szükséges, mert az egész kiképzés a kutya zsákmányszerző ösztönére épül. A labdát kell majd megtalálnia."

A kutya nem kényszerből dolgozik, számára ez játék. Eleinte a labdáját kerestetik vele, aztán melléteszik mondjuk a kábítószert, és megtanulja, hogy ahol a szer, ott a labda; így éles helyzetben a kábítószert keresi. Ha megtalálja, mindig megkapja a labdát és játszhat – röviden ez a lényege a technikának.

– A nyomkövető kutyáknál először csak 1-2 méterre, a fűbe rejtjük a labdát, aztán messzebbre, végül a nyom végén ott áll egy ember, tőle kapja meg a labdát, így tanulja meg, hogy embert keressen. – magyarázza Ungvári László.

A kábítószer keresőknek kezdetben csak az asztal alá tesszük a szert, majd magasabbra, végül már bárhova lehet. Egyébként a keresőkutyákban kialakul az a képesség, hogy mindenféle rejtekhelyet megtaláljanak, azt érzik, hogy a környezetében nincs emberszag, de ott, azon a ponton van…"

Nehéz terepen

Elmondta, hogy régen főleg német juhászkutyákat alkalmaztak a rendőrségen, de más fajtában is megtalálhatjuk az alkalmas egyedeket. Gyakori a belga juhászkutya, ezen belül a malinois fajta. Ezek mellett labrador, rottweiler, magyar vizsla is előfordul a rendőrségi állományban.

Jelenleg Hajdú-Biharban mintegy 40-50 kutya dolgozik, többségük járőrkutya.

– A dunakeszi központban járőrkutyát 3,5 hónap, kábítószer-keresőt 4 hónap, nyomkövető és szagazonosító kutyát 6 hónap alatt képeznek. Ezután még egy évig intenzíven (heti 3-4 alkalommal) tanítják őket. Munkába állás után is rendszeres gyakorlásra, fejlesztésre van szükségük. 9-10 éves korukig tart a szolgálati idejük – teszi hozzá Ungvári László.

Úgy véli, a legnehezebb a nyomkövető és a szagazonosító rendőrkutyák munkája. – Előbbiek jellemzően a bűncselekmény helyszínén maradt nyomot követik, ha nincs extrém időjárás, vagy nem telt el nagyon sok idő. Nem lenne önmagában a feladatuk nehéz, ha úgy dolgoznának, mint mondjuk Kántor, aki a mezőn át akár a szomszéd faluig követte az ember nyomát. De ma a kutyának ugyanezt a Piac utcán kell kiviteleznie, ahol több száz ember megfordult a bűntett óta és nyáron 50 fokos az aszfalt! A meleg egyébként is gond, mert a kutya egyszerre csak vagy szagolni, vagy lihegni tud – mutat rá a kiképző.

Résen vannak

A szagazonosító kutyák nem terepen, hanem a Sámsoni úti telephelyen, egy speciális helyiségben dolgoznak, ahonnan ki van zárva a lehető legtöbb külső inger. Az itteni „szagtárba” kerülnek be a bűncselekmények helyszínén rögzített szagminták, és ha valamely gyanúsított képbe kerül, tőle is mintát vesznek, ezt a kettőt vetik össze a kutya orrán keresztül. Egy befőttesüvegben az egyik mintát tartalmazó textildarab van, először ezt szagoltatják a kutyával; a földön lerakva öt másik üvegben pedig öt különböző szagminta, köztük az, amely vélhetően egyezik az elsővel. Ahhoz, hogy az azonosság kijelenthető legyen, a kutyának ötször is egyértelműen, ugyanazt a – minden alkalommal más helyre tett – mintát kell kiválasztania a földön lévők közül.

Mint a tréner megjegyzi, nekik sem árt résen lenniük:

A kutyák megtanulnak „számolni”: tudják, hogy ha az előbb a sor végén volt, amit keresnek, akkor most nem ott lesz. Ezeket a helyzeteket ügyesen kell kezelnünk."

Hozzátette, hogy természetesen az azonosítás eredményességét ez nem befolyásolja. Azt is hangsúlyozza, hogy a munka során viszonylag sok a negatív eredmény (például nincs azonosítható szagminta), pedig a kutyáknak is kell a sikerélmény – már csak ezért is szükséges rendszeresen tréningezni velük.

Nemzetközi elismertség

A magyar rendőrkutya-kiképzés nemzetközi szinten is elismert, a versenyeken igen jól szerepelünk, Dunakeszin sok külföldi rendőr és ebe sajátította már el a tudnivalókat. Egy alapképzett kutyát kb. 400 ezer forintért vásárol a rendőrség, s mire munkára kész, a dupláját éri.

– Amikor mi civilekkel találkozunk, annak rendszerint senki sem örül: mert betörtek valahova, vagy házkutatás során kábítószert keresünk, illetve épp eltűnt személy után megyünk, ami akár tragédiát is előrevetíthet. De van egy hálás része a munkánknak, mégpedig amikor óvodában, iskolában tartunk bemutatót, ami a gyerekeknek mindig nagyon tetszik és kutyasimogatással zárul. A mi ebeink ugyanis szelídek…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában