Helyi közélet

2017.06.28. 08:22

Indulatokat gerjesztett a börtönkórház tervezett építése Berettyóújfaluban

Berettyóújfalu - Népszavazás a válasz a lakosság élénk érdeklődésére és tiltakozására.

Berettyóújfalu - Népszavazás a válasz a lakosság élénk érdeklődésére és tiltakozására.

A városban tervezett börtönkórház létesítése ügyében helyi népszavazást kezdeményezett négy fideszes önkormányzati képviselő – jelentette be Muraközi István (Fidesz-KDNP) polgármester a témában hétfőn este megtartott lakossági fórumon a berettyóújfalui művelődési központban, mintegy 200 érdeklődő előtt. Hozzátette: a népszavazás eredményének végrehajtása kötelező lesz, addig azonban, amíg nem ismert a város lakosainak jogerős véleménye a témában, "addig kapavágás meg nem történhet" a fogvatartottak egészségügyi intézménye létesítése ügyében.

A népszavazási kezdeményezés miatt csütörtökön tartja ülését a helyi választási bizottság. A kérdés elfogadása után az ügy visszakerül a képviselő-testülethez, ők írhatják ki a referendumot, amely várhatóan ősszel lesz.

Kórház lenne a kórház mellett

– Mea culpa, mea maxima culpa (Az én igen nagy vétkem – a szerk.) – ismételte Muraközi István polgármester a fogvatartottak egészségügyi központja építése ügyében összehívott lakossági fórumon, ahol mintegy 200 érdeklődő jött el, hogy meghallgassa dr. Csiba Gábornak, a büntetés-végrehajtási (bv) egészségügyi központ kialakításának és felügyeletének koordinálásáért felelős miniszteri biztosnak, Csóti András büntetés-végrehajtási altábornagynak, a Belügyminisztérium tanácsadójának, dr. Muraközi Zoltánnak, a Gróf Tisza István Kórház főigazgatójának és dr. Vitányi István országgyűlési képviselőnek az álláspontját a témában.

Az első helyi népszavazás

Mint arról már korábban írtunk, a képviselő-testület egyhangú döntéssel megszavazta egy kórház melletti, 8 ezer négyzetméteres terület államnak történő ingyenes átadását a lakosság körében csak „börtönkórházként” elhíresült, fogvatartottak egészségügyi ellátására szolgáló intézmény létesítésére. A döntés kérdéseket vetett fel a lakosságban éppen úgy, mint az előterjesztést megszavazó képviselőkben, mi több indulatokat, ellenállást is kiváltott.

A hétfő esti fórum első felszólalójaként Muraközi István megkövette önmagát, mert a témában nem tájékoztatták, nem kérdezték meg korábban a lakosságot. Majd a polgármester biztosította a jelenlévőket – mint kiderült egy rögtönzött szavazással, mintegy kétharmados többségben voltak a börtönkórház ellenzői –, hogy a témában helyi népszavazás lesz, várhatóan ősszel, annak eredménye kötelező lesz a képviselő-testületre nézve, továbbá a tervezett intézmény ügyében a szavazás jogerős eredményének meglétéig semmit nem tesznek.

Állami beruházásról van szó, tehát azt a kérdést, hogy itt akarunk-e börtönkórházat vagy sem, nem lehet feltenni. A mi kérdésünk a képviselő-testület döntésére vonatkozhat csak, azaz átadjuk-e a területet az államnak vagy sem."

Így fogalmazott Muraközi István városvezető, aki azt is egyértelművé tette: a várost ajánlatával a büntetés-végrehajtás kereste meg, mivel itt már van egy jól működő kórház, amihez kapcsolni lehet a fogvatartottak egészségügyi ellátást végző új, több milliárdos bekerülési költségű intézményt. Ezt 2018 év végén adnák át.

A potenták támogatása

– A projekt támogatója vagyok, mert ha itt lesz a büntetésvégrehajtás egészségügyi központja, annak több előnye, haszna lesz – jelentette ki Csóti András, majd részletezte:

A jelenlegi korszerűtlen tököli hasonló intézmény kiváltására magasabb szinten, olcsóbban dolgozó kórház működtetésével az állam teljesíti az ilyen jellegű egészségügyi kötelezettségeit. A kórház új, másfajta szakmai kihívások előtt áll, és megalapozza a jövőjét is. 150–180 új munkahelyet jelent. A büntetés-végrehajtás pedig garantálja a magas színvonalú, biztonságos egészségügyi ellátást."

Dr. Csiba Gábor előrebocsátotta, ő már öt éve foglalkozik ezzel a projekttel, és nem elszalasztható lehetőségnek nevezte a 4,5 milliárdos beruházást, valamint a hozzá kapcsolódó egymilliárd forintos műszer- és infrastruktúra fejlesztést.

Hosszú távon stabilizálja a kórház helyzetét, önállóságát, magas színvonalát. Javul a lakosság ellátása is. A helyi termelők, vállalkozók beszállítói lehetnek az intézménynek. A majdani kórházban nem elítéltek és bűnözők lesznek, hanem gyógyulásra szoruló betegek. Őket a szabadságuktól és nem a gyógyuláshoz való joguktól fosztották meg!"

– A kórház az állam által meghatározott teljesítményvolumen kötelezettségnél (TVK) többet nem teljesíthet, mert azt már nem fizeti ki a költségvetés. Hiába tudnánk többet gyógyítani, ha megtesszük, annak ellenértékét nem kapjuk meg. Vannak szabad kapacitásai a kórházunknak. Ha itt megvalósul a fogvatartottak egészségügyi intézménye, akkor a tököli rabkórház TVK-ját megkapjuk – derült ki dr. Muraközi Zoltán tájékoztatásából.

– Támogatom a kórház bővítését! – jelentette ki dr. Vitányi István. – Debrecenben, az Iparkamara utcán van a bv-intézet, és az nem befolyásolja az ottani ingatlanárakat. A bíróságon egy-egy tárgyaláson is sok a látogató, mégsem mondja senki, hogy zárják be a bíróságokat.


Erről a kérdésről lehet helyi népszavazás

Akarja-e Ön, hogy Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete a berettyóújfalui 335/10 hrsz-ú ingatlan büntetés-végrehajtási egészségügyi központ kialakítása céljából történő állami tulajdonba adásáról szóló 107/2017. (V. 25.) önkormányzati határozatot visszavonja?

A fórumon feltett kérdések, javaslatok és válaszok

Milyen lesz a kórház épülete? 

Azt a rend, a biztonság és a gyógyítás határozza meg. A kórház jelenlegi épületétől elkülönítve, hosszú távra tervezve, a legkorszerűbb anyagokból és eljárással épül az egyidőben 220 fogvatartott beteg elhelyezésére alkalmas bv-intézmény. A legmodernebb biztonsági és személyi védelemre szolgáló eszközökkel szerelik fel. Alapelv: a kórház a befogadó város, a környezet biztonságát és nyugalmát nem zavarhatja.

Az orvost viszik a beteghez, vagy a beteget az orvoshoz?

A bv. kezeltjeit térben és időben elkülönítik a civil betegektől. Jelenleg minden megyeszékhelyen van bv-intézet, a beteg fogvatartottakat a legközelebbi civil kórházban ápolják. Tehát egymás mellet vannak a polgári és az elítélt betegek. Ezt az állapotot teszi helyre az Újfaluba tervezett bv egészségügyi intézmény létesítése.

Miért nem készült hatástanulmány a képviselő-testületi döntés előtt? 

Nem írja elő a törvény.

Spóroljon a város, álljon el a képviselő-testület a népszavazástól, majd vonják vissza korábbi döntésüket a terület átadásáról.

Nem állnak el, nem vonják vissza. Megvárják a népszavazás eredményét, és ennek megfelelően teszik meg a következő lépéseket.

Jönnek látogatni a családtagok. Ez csökkenti Berettyóújfalu biztonságát.

Nem csökkenti! A rövid kórházi tartózkodás, nagy távolságok, a könnyebb telefonos kapcsolat miatt nem jellemző a látogatás. Az elmaradt bv-intézeti látogatás (ennek minősül a kórházi is) idővel pótolható. Nyilván a közelben lévő börtönbe mennek majd a családtagok.

Hogyan szállítják a betegeket a kórházba?

Közúton, zárt gépjárműben. Intézeten belül, ha kell, zárt járdákon közlekednek, polgári lakosoknak szánt rendelési időn kívül.

Csökkennek az ingatlanárak!

Nem jellemző. Ahol bv-intézet van, Tiszavasvári kivételével az újfaluinál jóval magasabbak az ingatlanárak.


Népszavazáson döntenek Berettyóújfaluban arról, hogy megépüljön-e a városban a fogvatartottak egészségügyi központja - mondta a Hajdú-Bihar megyei település polgármestere lakossági fórumon hétfőn.

Népszavazáson dönthet a bihari város lakossága, visszavonja-e a képviselő-testület az egyhangúlag meghozott döntését arról, hogy az önkormányzat ingyenesen átad az államnak egy 8 ezer négyzetméter nagyságú területet fogvatartottak egészségügyi központja építésére – jelentette be a „börtönkórház” létesítése ügyében szervezett lakossági fórumon Muraközi István polgármester hétfő este.

Már 2005-ben kormányhatározat írta elő az akkor is elavultnak számító tököli rabkórház teljes korszerűsítését, más kérdés, hogy a regnáló politikai vezetés ezzel mit sem törődött. Ratalics László írása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában