Helyi közélet

2017.06.20. 16:00

Kiemelt látványosság lehet a Hortobágyi Lovasnapok

Hortobágy - A szervezők most még inkább a debreceni látogatókra számítanak a lovasnapokon.

Hortobágy - A szervezők most még inkább a debreceni látogatókra számítanak a lovasnapokon.

Száz kilométeres körzetben egységes turisztikai desztináció kialakítása a célunk, és ehhez az első fontos lépés a Hortobágyi Lovasnapokhoz kapcsolódásunk – mondta kedden a mátai lovaspályán tartott sajtótájékoztatón Széles Diána, Debrecen turisztikáért felelős alpolgármestere. Hozzátette, a pusztán adottak a világörökségi értékek, köztük a híres hortobágyi ménes, amellyel a városnak évszázados a kapcsolata, hiszen 1948-ig Debrecen tulajdonában volt.

Közösen jobb esély

Az alpolgármester bejelentette, változtatni szeretnének azon a gyakorlaton, hogy a települések önállóan kínálják a programjaikat, ugyanis az egységes fellépéssel jobb eredmények érhetők el. Ezek közé tartoznak azok az infrastrukturális fejlesztések is, amelyeket például a Hortobágyon is szükséges elvégezni, hogy a világörökségnek megfelelő színvonalú legyen a pusztai kínálat. A külföldi turistákat csak így lehet a Debrecen központú turisztikai desztinációba csábítani, ahová repülőn érkezhetnek és a minőségi szállás mellett minőségi élményt kell nyújtani nekik. Erre tökéletesen alkalmas a lovasnapok rendezvénysorozata, de azon kívül elmehetnek a Tisza-tóhoz és Hajdúszoboszlóra egy hetes program részeként.

Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy Hortobágyon a hagyományt nem ápolják, hiszen nem beteg, de még csak nem is őrzik, mert nem rab, hanem megélik a mindennapokban. És ez az, ami miatt érdemes oda a turistáknak kilátogatni.

Vágtázni is fognak

Kiemelte, nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy a július 7-9. közötti lovasnapok keretében megtarthatják a Nemzeti Vágta egyik előfutamát is, melyen több megyei lovas más megyékből érkezett versenyzőkkel küzdhet meg a döntőbe jutásért. A budapesti Hősök terén sorra kerülő finálé utolsó programja egyébként a mátai nóniusz kancaménes felvonulása lesz, míg a lovasnapok programjában két nemzetközi verseny is szerepel. Mintegy száz díjugrató és kétszáz western lovas (nagyobb részt külföldi) méri össze tudását a szakágában.

Külön buszokkal is

A debreceni Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője, Bódor Edit elmondta, amellett, hogy a város pénzbeni támogatást is ad a lovasnapokhoz, a kft. kulturális együttesek, zenekarok és előadók fellépésének megszervezésével segíti a rendezvény sikerét.

Lapunknak a rendezvényre jutásról feltett kérdésére azt válaszolta, kijutni az óránként induló távolsági buszjárattal is lehet, míg az esti koncertek után különjáratot szerveznek Debrecenbe.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában