Helyi közélet

2017.06.02. 11:52

A 21. század könyvtára működik a Debreceni Egyetemen

Debrecen - A hagyományos feladatai mellett a szolgáltatások modernizálását, az online terek bővítésével pedig a még szélesebb körű elérhetőséget tartja legfontosabb jövőbeni céljának a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára.

Debrecen - A hagyományos feladatai mellett a szolgáltatások modernizálását, az online terek bővítésével pedig a még szélesebb körű elérhetőséget tartja legfontosabb jövőbeni céljának a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára.

A változás, a megújulás azonban nem állhat meg, hiszen a „Z-generáció” igényei megkívánják az online funkciók bővítését. A közelmúltban 1400 felhasználó megkérdezésével készült felmérés, hogy az olvasók elmondhassák, ők mit tartanak fontosnak, és hogyan képzelik el a könyvtárat a jövőben.

- Ezzel elindulhatott az a párbeszéd, amelynek köszönhetően – az ötleteket, javaslatokat figyelembe véve – újratervezzük a szolgáltatásainkat. A hagyományosnak mondható egyéni tanulás, kutatás mellett egyre nagyobb igény van a csoportos munkaszobák kialakítására, ami nálunk még egyelőre hiányzik, de igénylik, keresik azokat a pihenési, kikapcsolódási lehetőségeket is, amivel egy kicsit felfrissíthetik magukat, például a vizsgaidőszakokban. Ezekre az igényekre is fel kell készülnünk– ismertette az online kérdőíves felmérés eredményét Karácsony Gyöngyi könyvtárigazgató.

A jövőben várhatóan egyre több önkiszolgáló szolgáltatást kínálhat az egyetem könyvtára, ahol kávézót, zene-, és meditációs szobát, illetve csoportos tanulószobát is kialakíthatnak, igazodva a trendekhez és a felgyorsult világ igényeihez egyaránt. A felmérés eredményeiről további érdekességek itt olvashatók.

Az intézmény népszerűségét mi sem jelezi jobban, minthogy ez év májusában a tanév 10 ezredik beiratkozott olvasóját köszöntötte a DEENK, amely 1918-ban mindössze 10 ezer kötettel kezdte meg működését az akkori Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem könyvtáraként.

- Az egyetemi funkcióhoz kapcsolódó alapfeladatok nem változtak, annyiban történt megújulás, amennyiben változott az egyetemi oktatás és kutatás. Jellegében, számosságukban és formátumukban is fejlődtek a dokumentumok, és ehhez természetesen mi is alkalmazkodtunk – mondta az unideb.hu portálnak Karácsony Gyöngyi. A könyvtár főigazgatója hangsúlyozta: olyan online gyűjtemények létrehozására, a meglévő adatbázisok bővítésére törekszenek, amelyek virtuálisan – tér és időbeli korlátok nélkül – elérhetővé teszik az egyetemi tevékenységekhez nélkülözhetetlen információforrások jelentős részét.

A megnövekedett olvasói szám is azt bizonyítja, hogy pozitívak a változások: ez nyilván köszönhető annak is, hogy ettől a tanévtől ingyenesé vált az egyetem valamennyi polgára számára a könyvtárhasználat.

- Tulajdonképpen a kölcsönzés az, ami díjmentes lett, hiszen eddig is bárki bejöhetett a könyvtár területére, böngészhetett a polcokon, leülhetett olvasni, kérhetett információt a kollégáktól. Ezekhez eddig sem volt szükséges beiratkozni, és nem is számoltunk fel érte költségeket. Emellett eddig is ingyenes volt és az is maradt az elektronikus információforrások, adatbázisok, folyóiratok használata az egyetem jogviszonnyal rendelkezők számára – tette hozzá a főigazgató.

Az egyetemi könyvtár a ma már hagyományosnak számító helyben olvasás és kölcsönzés mellett számos modern szolgáltatást kínál, ami az olvasók számára a világ bármely pontjáról elérhető. Felsőoktatási, nemzeti gyűjtőkörű és egyben nyilvános könyvtár is, amely jelenleg az egyetem 5 campusán 7 szolgáltatási helyen, a különböző tudományterületekhez földrajzilag is közel működik.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában