Helyi közélet

2017.05.19. 07:54

Jó vásárt csináltak Debrecenben

Debrecen - Ezúttal is nyereséggel zártak a debreceni tavaszi nagyvásár szervezői.

Debrecen - Ezúttal is nyereséggel zártak a debreceni tavaszi nagyvásár szervezői.

A múlt hét végén tartott 22. debreceni tavaszi nagyvásár megrendezése több tízmillió forintba került, de a bevételek is jelentősnek bizonyultak, kevéssel meghaladták a kiadásokat – derült ki, amikor a rendezvény gazdasági (közbiztonsági) mérlegének megvonásához kértünk segítséget a szervező közterület-felügyeletet tulajdonló debreceni polgármesteri hivataltól.

Stabilizálódtak az arányok

Megtudtuk, hogy a Böszörményi úton és az abból nyíló utcákban 1996 óta megrendezett nagyvásárban ezúttal 820 kereskedő vett részt, ami az elmúlt évekhez és a – mindig erősebb – őszi vásárhoz képest 5 százalékkal kevesebb. A rendezők szerint azonban nem az árusok számának van jelentősége, hanem az általuk elfoglalt területnek. 2017 tavaszán a vásári terület 92 százalékát bérbe vették a kereskedők. Az árusok 70 százaléka ezúttal is ruhaneműket kínált. A kézművesek aránya 19, az iparcikkeket kínálók és a vendéglátósok aránya 5-5 százalék volt. A mutatványosok 1 százalékot tettek ki. Az arányok hasonlóak a korábbiakhoz, átrendeződés nincs.

A külföldi árusok aránya 20 százalékot ért el, ami azonos a korábbi időszakkal. Ők Romániából és Lengyelországból érkeztek.

Szektoronként eltérő díjak

A vásár területét díjfizetés szempontjából szektorokra osztják fel. Az „A” szektorban 1 négyzetméternyi területet két napon keresztül 7850 forintért lehet bérbe venni. A „B” szektorban ugyanez 5750 forintba, a „C”-ben 6250 forintba kerül.

10 százalék díjkedvezményt kapnak azok, akik a vásárt megelőzően bizonyos idővel előre fizetnek. A helyi gazdaságot erősítendő, a debreceni árusok (ha a vásárt megelőző 12. hónapban és a vásár idején is Debrecenben működnek, és a város felé nincs adótartozásuk) 3 százalék kedvezményben részesülnek. A kerthelyiséget létesítőknek az adott szektorra érvényes díj 50 százalékát kell csak kifizetniük.

Nem olcsó a rendezés

A vásár rendezése során számos költség merül fel: így például a szervezőknek fizetniük kell az állami úthálózat bérléséért; a forgalomelterelés kitáblázásáért; a menekülési útvonal kijelöléséért, egyéb tájékoztatók kihelyezéséért; a tereprendezésért, a felfestésért; a vásár előtti, közbeni és a végső takarításért (2 nap alatt ezúttal 710 köbméter szemét gyűlt össze), a hulladékkezelésért; az elektromos rendszerért, a vízvételi lehetőségek kiépítéséért, az illemhelyek biztosításáért; a kamerarendszer üzemeltetéséért, a rendőri biztosításért. A kerülőútvonal miatt költségtérítést fizetnek a helyközi autóbuszokat üzemeltetőnek; az egészségügyi biztosításnak is van díja, amihez jön még például a vásárt lebonyolítók díjazása és annak járulékai.

A nagyvásár összes kiadása így több tízmillió forintot tesz ki. (A pontos összeget nem közölték.) A vásár bevétele szintén több tízmilliós, ami a hivatalos megfogalmazás szerint kellő fedezetet nyújt a vásár költségeire. A fennmaradó különbözetet a szervező, a Debreceni Közterület Felügyelet működési költségeinek fedezésére használják fel.

Megoldódó szomszédviták

Az elmúlt években többször is láttunk, hallottunk szomszédos árusok között zajló „területvitákról”. Megkérdeztük, hogy idén is előfordultak-e ilyenek. Azt a választ kaptuk, hogy konfliktus egymás takarásából, vagy abból szokott adódni, hogy például 3 méter széles sátornak valaki 2 méter helyet igényel. A mostani tavaszi vásárban 4 ilyen eset fordult elő, mely problémákat a közterület-felügyelet munkatársai 5 perc alatt megoldották.

Idén 5 kereskedő – főként mozgóárusok – próbálkoztak kibújni a helypénz fizetése alól. A kamerarendszer operátora azonban azonnal észlelte az ilyen személyeket és őket a járőröző közteresek az árusító helyre vezették, ahol vagy megfizették a helypénzt, vagy felkérték őket a vásárból való távozásra. A vásári területen kívüli árusítás már nem jellemző.

Végül arra is kíváncsiak voltunk, hogy történt-e valamilyen rendkívüli esemény a tavaszi nagyvásárban. Erre az a válasz érkezett a polgármesteri hivataltól, hogy két pénztárca ellopását jelentették be, valamint egy fogyatékkal élő személy kísérőjének felkutatására is szükség volt.

HBN–Orosz Csaba


Az eső párszor megzavarta, de ez nem sokakat zavart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában