Helyi közélet

2017.05.10. 12:42

Tizenegy év után egy kézbe kerül a Kölcsey Központ és a Hotel Lycium

Debrecen - A hitelkonstrukció lezárása még tart, de már elmondható, a Kölcsey Központ teljes épületegyüttese rövidesen a város tulajdonába kerül. Ugyanis a négycsillagos Hotel Lyciumot 917 millió forintért megvásárolja a város az épületkomplexumot felépítő Keviép Kft. projekt cégétől – jelentette be Papp László polgármester szerdai sajtótájékoztatójukon.

Debrecen - A hitelkonstrukció lezárása még tart, de már elmondható, a Kölcsey Központ teljes épületegyüttese rövidesen a város tulajdonába kerül. Ugyanis a négycsillagos Hotel Lyciumot 917 millió forintért megvásárolja a város az épületkomplexumot felépítő Keviép Kft. projekt cégétől – jelentette be Papp László polgármester szerdai sajtótájékoztatójukon.

Hozzátette, a mélygarázsban pedig a 120 parkolót 240 millió forintért. Hangsúlyozta, nem ők, hanem az eladó szorgalmazta az adásvételt, de nem járt vele rosszul a város, mert amellett, hogy olcsón jutott hozzá a 92 szobás hotelhez, végre egy kézbe kerül a teljes épületkomplexum. A tájékoztatóról meghívás híján hiányzó Miklóssy Ferenc, a kft. vezetője szerint a hotel becsült értéke 1,4 milliárd forint, így valóban a város számára kedvező az üzlet.

Jelentős változás következett be a város turisztikai életében, 2012-ben még csak 250 ezer vendégéjszakát lehetett regisztrálni, 2015-ben már 325 ezret, tavaly pedig 387 ezer 692-öt. Ugyanakkor a nagyrendezvények idején tapasztalható, hogy nincs Debrecenben elegendő igényes szálláshely, ami miatt a környező városokat is be kell vonni a vendégül látásba.

Erről Papp László polgármester beszélt szerdán a Hotel Lyciumban, amikor bejelentette, hogy a DV Zrt. megvásárolja a szállodát. A városvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a repülőtér forgalma is folyamatosan emelkedik, 2011-ben még 18 ezren fordultak meg a légi kikötőben, idén pedig meghaladhatja a 300-320 ezret is az utasok száma. A növekvő turisztikai érdeklődés mellett egyre jelentősebb a gazdasági szereplők jelenléte is, az elmúlt bő egy esztendőben csaknem 3 ezer új munkahely jött létre. Papp László ezzel is indokolta a vásárlás tényét hozzátéve, a Debrecen Hajdúszoboszlóval, Hortobággyal és Tiszafüreddel együttműködve megcélozta a kiemelt turisztikai desztináció pozíció elnyerését, melyet már megkapott Sopron, Balaton, Budapest, Tokaj, valamint a Nyírség.

Fotó: DMJV Polgármesteri Hivatal

Az említettek mind a turizmus fejlődéséről árulkodnak, s ez a Hotel Lycium forgalmában is nyomon követhető. Nem hallgatható el – mondta a polgármester – hogy 2008 és 2013 között jelentős terhet rót a vagyonkezelő holdingra a szálloda működtetése a gazdasági válság miatt, így 2012-ben 282 millió forintos veszteséggel zárt a hotel. Akkor mondták fel az addigi bérleti konstrukciót, attól kezdve előbb csökkentett bérleti díjat fizetett, majd azt sem a működtetést végző Debreceni Gyógyfürdő Zrt. a Keviép-Hotel Kft.-nek. Az eredmény évről évre jobb lett, és tavaly már csak 45 millió volt a deficit 44 százalékos kihasználtság mellett. Mindez együtt és a Főnix Tervben megvalósuló egyéb fejlesztések azt mutatják, hogy a jövőben meredekebb fejlődési pályára állítható a szálloda is.

A Hotel Lycium épülete | Fotó: Molnár Péter

Papp László elmondta még, azért is fontos volt megvásárolni, mert nem akarták, hogy idegen kézbe kerüljön. A Keviép-Hotel Kft. ugyanis mindenképpen értékesíteni akarta, és még az is felmerült, más célra fogják hasznosítani. Márpedig ez az épületegyüttes ezekkel a funkciókkal teljes, és akkor lehet a legjobban kihasználni, ha egy kézben van. Pont ennek hiányában adódtak olykor viták, ki mit és mikor használhat, hiszen a Kölcsey Központ termeit a hotelhez is tervezték eredetileg, azok nélkül egy konferencia megrendezése nem is lehetséges. Éppen ezért született az a megállapodás, hogy évente 265 napon a hotel, míg a többin a Főnix Rendezvényszervező Kft. rendelkezhet a termekkel. A polgármester itt utalt arra, hogy emiatt is kevesebb bevételt realizálhatott a Lycium. A két intézmény együttműködését újragondolva gazdaságosabb is lehet a kihasználtsága, bár így is a szálloda pénzügyi pozíciója 2015-ről ’16-ra 69 millió forinttal nőtt.

Miklóssy Ferenc, a Keviép Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta, a 2006-ban általuk kivitelezett épületegyüttesből a tulajdonukban maradt hotelre felvett hitelt a város kérésére forintról svájci frankra váltották, s ez az ismert okok miatt 900 millió forint veszteséget okozott nekik, még így is, hogy eladták.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában