Helyi közélet

2017.05.11. 19:12

Anya, karrier. Létezik párhuzam?

Debrecen - Több mint 100 kérdés, 16 neves előadó, 4 színes, tartalmas blokk, izgalmas és kreatív kiállítói standok.

Debrecen - Több mint 100 kérdés, 16 neves előadó, 4 színes, tartalmas blokk, izgalmas és kreatív kiállítói standok.

Örök dilemma egy nő életében, hogy vajon mikor jön el az ideje a családalapításnak, gyermekvállalásnak, karrierépítésnek, a biztos egzisztencia megteremésének. Fel kell-e adni valamit a másikért, és ha igen, vajon helyesen tesszük-e, vajon mikor van itt az ideje? Egyáltalán van-e jó időpont, ami minden szempontból ideális? Hogyan lesz visszaút a munka világába? Tartogat-e még sikereket a jövő, ha egy nő úgy dönt, a gyermekvállalás miatt szünetelteti a munkát vagy létezik párhuzamos karrier? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a május 11-ei konferencián a Lovardában.

Porkoláb Gyöngyi, a CSAK egy nő?! program vezetője, a Debreceni Kőr Dáma Egyesület elnöke kiemelte, azzal a céllal indították útjára 2016-ban, hogy válaszokat, megoldásokat, jó példákat, hasznos információkat, lehetséges jövőképeket, magyarázatokat adjon a fenti kérdések sokaságára a családoknak, nőknek és férfiaknak egyaránt. Ehhez idén hazánk egyik legismertebb televíziós személyiségét, Jakupcsek Gabriellát választotta műsorvezetőnek az egyesület. Az előadók között olyan neves szakemberek, családanyák, családapák szerepeltek, mint Farkasházi Réka, Kubik Anna, Péterfy-Novák Éva vagy Tatár Mariann és Müller Péter.

Porkoláb Gyöngyi kiemelte, 18 éve lelkes 30-as, 40-es nők szervezték meg a Kőr Dáma Egyesületet, ők ma nagymamák, új szerepek találták meg őket. Csakúgy, mint az egyesületet, amelyet szintén új alapokra helyeztek. A konferencia aktualitását a Debreceni Egyetem kutatásai is megerősítették, miszerint releváns probléma a karrier-család összehangolása. Sok jó gyakorlat van ezen a területen, amit vidéken még nem nagyon ismernek. A hallgatóságot elgondolkodtatták azok a kérdések is, hogy ma ugyanaz-e a szerepe egy anyának, mint 20-30 éve, vagy fel vannak-e készítve erre a szerepre. Sajnos előfordul, hogy a társadalom csak azt tekinti anyának, aki életet adott egy gyermeknek – hallhattuk. Egészséges, boldog ország kell legyen a célunk, aminek alapköve az anyák boldogsága és boldogulása, a munka és a babázás közti egyensúly (párhuzam) megtalálása – tette hozzá.

Terhes az alpolgármester?

Debrecen alpolgármestere, dr. Széles Diána nem kevesebbre vállalkozott, mint arra, hogy ebben a státuszban várandós legyen, s gyermeket szüljön. A tavalyi konferenciára is két szoptatás között érkezett, most pedig arról számolt be, hogyan szervezi meg a hétköznapjait.

– Sokszor rámcsodálkoztak az emberek, amikor megláttak nagy hassal egy-egy eseményen. A nyugati társadalmakban teljesen természetes, hogy a friss anyukák dolgoznak tovább. Szerencsésnek érzem magam, mert olyan családi hátterem van, hogy ezt én is megtehettem – fogalmazott. – Szerencse kell a párválasztáshoz, és jó, ha a nagyszülők is rendelkezésre állnak. A férjem egy hős! Szívből, szeretetből van a gyerekekkel, ha engem a teendőim nem engednek, de úgy érzem, arra szükség is van, hogy az apa egyedül is legyen a gyerekeivel - folytatta.

Aztán szóba került a nők réme, a mosás, s a vendégek megállapították, hogy egy kisgyermekes család arról ismerszik meg, hogy folyton megy a mosógép... Mindegy, hogy államtitkár az illető, náluk is ez van, korán reggel és késő este.

- Hiszen akkor vagyok otthon, hát mosok – erősítette meg dr. Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár – erre persze derű szaladt végig a termen, hiszen minden nő tudja, így van ez.

Fő az egyensúly

Az államtitkár elmondta, ugyanolyan fontos, hogy fejlesztési célokat tudjon kitűzni, mint az, hogy elérjen az anyák napi ünnepségre, és stratégiát alkosson, amikor gyermekei napközben azzal keresik fel, hogy otthon maradt a sportfelszerelés vagy a beadandó házi dolgozat.

– A 21. században kevés család engedheti meg, hogy csak az egyik szülő dolgozzon. Kell, lehet és muszáj összeegyeztetni a családot a karrierrel, de mindannyian tudjuk, hogy a hétköznapok kihívásait megoldani a legnehezebb. Kicsit az a tendencia, hogy „majd a nő megoldja”, mert kimondva kimondatlanul a tipikus női szerepek tevékenységeit mi indítjuk el, a férfiak tőlünk várják. Nekünk viszont az édesanyánk lehet ez a segítség, ha elismerjük, hogy mégsem jut mindenre időnk, nem lehetünk fittek, okosak és csúcsszuperek egyszerre – árulta el dr. Vitályos Eszter, aki édesanyja elvesztése után újratervezte a hétköznapjait.

A kisgyermekeseket gyermekmegőrző és foglalkoztató sarok várta, a szünetekben pedig könyvkuckó, fotókiállítás, kézműves és szépészeti standok színesítették a programkínálatot.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában