Helyi közélet

2017.05.24. 11:50

„A vagyonszerzésen kívül nem tudom, milyen fantáziát lát az objektumban a város"

Debrecen - Az Agora hozzászólói kételkednek abban, valóban jó üzlet volt-e az önkormányzatnak a Lycium Hotel megvásárlása.

Debrecen - Az Agora hozzászólói kételkednek abban, valóban jó üzlet volt-e az önkormányzatnak a Lycium Hotel megvásárlása.

A politikai pártok mellett a Napló Agora fórumának levelezőit is véleményre késztette a Lycium Hotel városi tulajdonba kerülése. A négycsillagos szállodát 917 millió forintért vásárolja meg a Debreceni Vagyonkezelő az építtető Keviép Kft. projektcégétől. A mélygarázsban található 120 parkolót pedig 240 millió forintért veszik meg. A beruházáson lévő hitel lezárása még tart. Mint arról írtunk, Papp László polgármester azt mondta, az értékesítést a Keviép kezdeményezte, a tájékoztatóról viszont éppen a kft. ügyvezetője, Miklóssy Ferenc hiányzott. Ő munkatársunknak azt mondta: a hotel becsült értéke 1,4 milliárd forint, a városra nézve kedvező üzlet született.

Nem jó lehetőség?

Rendszeres fórumozónkat, Varga Imrét nem lepte meg, hogy az eddigi tulajdonos áron alul adott túl a szállodán, mivel – állítja – ahányszor csak arra járt, sötét ablakokat látott, ebből pedig arra következtet, hogy nem lehetett túl nagy a kihasználtsága. „A vagyonszerzésen kívül nem tudom, milyen fantáziát lát az objektumban a város. Szerintem van épp elég szállodai kapacitás Debrecenben, mármint normál időszakban, virágkarneváli »csúcsra járatásra« pedig nem lehet alapozni” – fogalmazott. Varga Imre azt sem érti, miért nem lenne jó, ha valamelyik neves szállodalánc üzemeltetné a Lyciumot. Talán nem látnak benne elég üzleti lehetőséget? – vetette fel, miután a polgármester szavaiból kiderült: a Keviép-Hotel Kft. mindenképpen értékesíteni akarta a hotelt, és az is felmerült, hogy más célra hasznosítanák.

Felújításra szorul

Az a tájékoztatón is kiderült, hogy tavaly 45 millió volt a hotel üzemeltetésének vesztesége 44 százalékos kihasználtság mellett. Az eddig a működtetést végző Debreceni Gyógyfürdő Zrt. viszont erre az évre ennél is rosszabb, 40 százalékos szobakihasználtsággal tervezett, a hotel folyamatosan romló állapota miatt pedig alacsonyabb átlagos szobaárral. A tájékoztatón elhangzottak szerint részben a Főnix Rendezvényszervezővel való együttműködés újragondolásával állítanák fejlődési pályára a szállodát.

Kövesi Pétert a terv nem győzte meg. Ő is azt kérdezte, miért éri meg a városnak megvenni „egy gyengén kihasznált szállodát”, főként, hogy a debreceni polgárok zsebére (is) megy. „Ha valaki áron alul ad el valamit, nyilván nem jólelkűségből teszi” – fogalmazott. Jónás Imre felidézte: „a rendszerváltás utáni első fideszes polgármester (Kósa Lajos – a szerk. megj.) első lépése volt a szocializmus jelképének tekintett művelődési létesítmény (Kölcsey) elbontása. Jónás Imre szerint a Modem, a Líceum és a Főnix erőltetett beruházás volt. A Lycium kapcsán azt írta, hogy a Napló cikkből kiderül: a forint hitelt a város nyomására váltotta át deviza hitelre a Keviép. „Ez lett a veszte, mert a megnövekedett hitelt valószínűen a beszedett bérleti díjak már nem fedezték”. A cikkből az is kiderült, hogy a végén a működtető Gyógyfürdő már nem fizetett bérleti díjat. Jónás Imre szerint a kényszerházasságból való kihátrálás csak a Keviépnek kedvezett, és – hívja fel a figyelmet – az éves veszteséges üzemeltetés minden évben sok tízmillióval fogja terhelni a város költségvetését, hozzátéve, „hacsak csak nincs a ködben egy leendő vevő, aki majd a veszteséges céget jóval ár alatt megveszi és felvirágoztatja”.

Ellenérzéssel

A konferenciaturizmusról – ami mint a létesítmény egyik lehetséges kihasználási formája szóba került az adásvétel tájékoztatóján – szintén felvetődött a fórumon. Kövesi Péter azt írta, a csapból is ez folyik, mindenki erre épít mostanában. „Adatokat nem ismerek, de nehezen hiszem, hogy minden hétvégén akkora konferenciák lennének a városban, hogy az egy-két vendégéjszaka behozná a többi nap pangását” – jegyezte meg.

Kassai Zsolt pedig felidézte: 30 éve az egyetem, a helyi gyógyszerészkutatások, a debreceni és a magyar ipar színvonala igényelte ugyan konferenciaszálló építését, ám a Gyógyfürdő tetején olyan szálló épült, amelyben nem különült el a termálvízre alapuló gyógy-, illetve a konferenciaturizmus. Később, mire 2006-ban átadták a Lycium szállót, „már csak a gyenge fénye maradt annak a háttérnek, amely megalapozta volna egy ekkora méretű konferenciaszálló piaci alapjait”. Nem vették figyelembe a statisztikai mutatókat, és nem elemezték a már akkor is nyilvánvaló tendenciákat – írta.

HBN


A hitelkonstrukció lezárása még tart, de már elmondható, a Kölcsey Központ teljes épületegyüttese rövidesen a város tulajdonába kerül. Ugyanis a négycsillagos Hotel Lyciumot 917 millió forintért megvásárolja a város az épületkomplexumot felépítő Keviép Kft. projekt cégétől – jelentette be Papp László polgármester szerdai sajtótájékoztatójukon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában