Helyi közélet

2017.05.11. 17:18

A néma gyilkos nyomában a nagyvásár idején is

Debrecen - Szűréssel és tanácsadással hívják fel a figyelmet a magas vérnyomás veszélyeire és korai felismerésének fontosságára a Debreceni Egyetem szakemberei. A hipertónia világnap kapcsán a Mihály-napi vásárban és az egyetem campusain ingyenes mérések lesznek.

Debrecen - Szűréssel és tanácsadással hívják fel a figyelmet a magas vérnyomás veszélyeire és korai felismerésének fontosságára a Debreceni Egyetem szakemberei. A hipertónia világnap kapcsán a Mihály-napi vásárban és az egyetem campusain ingyenes mérések lesznek.

Az emelkedett vérnyomás eleinte általában nem okoz komoly panaszt, így észrevétlenül képes súlyos szervkárosodást okozni, ezért is nevezik a hipertóniát "néma gyilkosnak". A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek közül a legelterjedtebb, hazánkban a lakosság 44 százalékát érinti.

A hipertónia világnapja május 17., ám idén a Hipertónia Világszervezet egy egész hónapos kampány során szeretné felhívni a figyelmet a vérnyomásmérés fontosságára és a magas vérnyomás veszélyeire. A „Május a vérnyomásmérés hónapja!”elnevezésű akcióhoz csatlakozott a Debreceni Egyetem is, melynek orvosai és hallgatói egyaránt aktívan közreműködnek a többnapos megelőző programsorozatban.

Május 13-án és 14-én a Mihály-napi vásárban a Debreceni Egyetem Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központja és a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete térítésmentes vérnyomásméréssel segíti a betegség hatékony megelőzését.

- Hazánkban a 3,5 millió hipertóniás beteg közül sokan nem is tudnak arról, hogy magas a vérnyomásuk. A program célja ezért elsősorban az, hogy azoknak mérjük meg a vérnyomását, akiknél ez egy éven belül nem történt meg – tájékoztatott a kampányról Páll Dénes egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának belgyógyász szakorvosa.

A professzor kiemelte: az akció során leginkább az egészségesnek tartottak személyek figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy mennyire veszélyes a magas vérnyomás a különféle szövődmények szempontjából, és kulcsfontosságú a vérnyomás rendszeres ellenőrzése.

A program keretei között a vérnyomást azoknál is megmérik, akiknél ismert a betegség és azoknál is, akiknél még nem derült fény rá.

Nemcsak a Mihály-napi vásár látogatói, hanem a Debreceni Egyetem hallgatói és oktató is kérhetik a térítésmentes vérnyomásmérést, hiszen május 15. és 18. között az egyetem Főépületében, a Műszaki Karon, a Böszörményi és a Kassai úti campuson lesznek kihelyezett mérési pontok, ahol vércukorszint meghatározás és tanácsadás is várja az egészségtudatos egyetemi polgárokat.

A magasvérnyomás-betegség jelentőségéről tudományos előadáson bővíthetik ismereteiket azok, akik többet szeretnének tudni a hipertóniáról. A témáról Páll Dénes professzor május 16-án 16 órától a DAB Székházban tart előadást a „Konzílium - beutaló nélkül” című rendezvényen.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában