Helyi közélet

2017.04.27. 18:02

Jövőképek, lehetőségek és életcélok

Debrecen - Hogyan lesz pénzed az egyetem után, illetve a biztonságot vagy a szabadságot választod majd?

Debrecen - Hogyan lesz pénzed az egyetem után, illetve a biztonságot vagy a szabadságot választod majd?

Ezen kérdések körül forgott a Debreceni Egyetemisták Vállalkozásfejlesztő Innovatív Közösségének a napokban a Gazdaságtudományi Karon megtartott beszélgetése.

– Az alkalmazott és a kisvállalkozó (ez a közbeszédben vett szegény oldal) saját magának dolgozik, a biztonságra törekszik, és jól megdolgozik a pénzéért, míg a cégtulajdonos és a befektető (a köztudatban ők a gazdagok) egy jól működő hálózatot, rendszert épít, aminek a végén már a pénz munkálkodik neki – vázolta az előadás elején a rendezvény témájaként szereplő, világszerte ismert Kiyosaki-módszer lényegét dr. Dajnoki Krisztina, az esemény moderátora.

A pódiumbeszélgetésen az alkalmazottakat Ábrahám László, az NI Hungary Kft. első embere, a kisvállalkozókat Csendes Attila, a Volt egyszer kávézó tulajdonosa, a cégtulajdonosokat Nagy Antal, a Dispomedicor Zrt. vezérigazgatója, míg a befektetőket Tassi Zsolt, az OVB Magyarország országos igazgatója képviselte.

Fotó: Kovács Péter

Generációk és célok

– Kiyosaki modellje jó, de az általa vázolt négyféle munkavállaló a rá jellemző tulajdonságokkal tisztán nem létezhet. A gazdagság jelentős kockázatokkal és felelősséggel jár – jelentette ki Nagy Antal a moderátor első kérdésére, miszerint mennyire működőképes Kiyosaki modellje. Ábrahám László hozzáfűzte, hogy számára az jelenti a gazdagságot, ha a kollégákban meglátja a gyémántot és azt ki lehet csiszolni. Tassi Zsolt hangsúlyozta, hogy az embereknek legyen jövőképük, tudja, mit szeretne elérni, mivé akar válni. – Ha van időd akkor, amikor te szeretnéd, az sokkal fontosabb a pénznél – tette hozzá. Csendes Attila szerint a szegény-gazdag felosztás nem állja meg a helyét.

A következő témában – a család szerepe – mindannyian egyetértettek, mizserint a szűkebb szeretetközösség jelenléte, támogatása nagyon fontos. Sőt, nem árt, ha a munkahelyen is családias a légkör. Majd a generációs különbségekre terelte a szót a moderátor. – Az X-generációnak a munka, az Y-generációnak a pénz, a Z-generációnak a gyors siker kell. Ki kell próbálni mindenkinek az alkalmazotti létet, mert csak az tudja értékelni a vezetői pozíciót – jelentette ki Tassi Zsolt. Ezt erősítette meg Csendes Attila, aki szerint az alkalmazottitól a cégtulajdonosi létig végig kell járni az utat. Ábrahám László szerint az mindegy, ki, mit csinál, az viszont nem mindegy, hogy azt átlagon felül kell tennie. Nagy Antal a legnagyobb problémának a túlnépesedést, valamint a fókuszproblémát okozó brutális információáradatot nevezte.

– Kihagynám a cukrászképzést! – válaszolta Csendes Attila dr. Dajnoki Krisztina, „Mit csinálna másként?” kérdésére. – A nyelvtanulásban a három nyelv megtanulása helyett talán egyre fókuszálnék jobban – folytatta Ábrahám László. Míg Tassi Zsolt hamarabb kezdte volna el a kapcsolatépítést. Nagy Antal pedig eljárt volna politizálni, hogy alakíthassa a gazdaságot.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában