Helyi közélet

2017.03.23. 16:48

Versünnep a Balásházyban

Debrecen - Kányáditól Villonig – idén először szerepelt műfordítás, és érkezett határon túli résztvevő a Debreceni Egyetem pallagi gyakorlóiskolája által szervezett vers- és prózamondó versenyre.

Debrecen - Kányáditól Villonig – idén először szerepelt műfordítás, és érkezett határon túli résztvevő a Debreceni Egyetem pallagi gyakorlóiskolája által szervezett vers- és prózamondó versenyre.

Az intézmény falán lévő emléktábla koszorúzása mellett immár több mint tíz éve vers-és prózamondó versennyel tisztelegnek a pallagi diákok és tanáraik a Balásházy egykori tanulója, Wass Albert előtt.

Kevesen tudják, de az erdélyi magyar irodalom meghatározó alakja a Debreceni Gazdasági Akadémián folytatta tanulmányait, és szerzett erdészeti diplomát 1931-ben. Az iskola ma már a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiumaként működik Pallagon.

A Wass Albert nevét viselő irodalmi verseny az író, költő 1998-as halála után vált hagyománnyá az intézményben. Az idei megmérettetésen a megye 8 középiskolájának 19 diákja és a Balásházy perbenyiki (Szlovákia) testvériskolájának egy tanulója vett részt.

A versenyzőknek egy – a házigazdák által kiválasztott és előre megküldött – prózarészletet, valamint egy 20-21. századi magyar vagy határon túli magyar szerző szabadon választott művét vagy egy lírai mű fordítását kellett előadniuk. Utóbbi lehetőséggel idén először élhettek a versenyzők, így igen széles repertoárból hallott szavalatokat a háromfős szakmai zsűri.

  • Mezei Anna, DE Balásházy János Gyakorló Középiskola és Kollégium (Felkészítő tanára: Nagy Erika)
  • Csökmei Henrik, DE Balásházy János Gyakorló Középiskola és Kollégium (Felkészítő tanára: Bécsi Zoltánné Maczkó Adrienn)
  • Pércsi Liliána, I. Rákóczi György Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium (Felkészítő tanára: Forrai Aranka)
  • A zsűri különdíjasai:

  • Balogh Rebeka, Abigél Többcélú Intézmény (Felkészítő tanára: Dubóczky Krisztina)
  • Kozma Tímea, EURO Baptista Gimnázium (Felkészítő tanára: Bajkánné Balogh Mariann)
  • A Wass Albert Társaság különdíjasai:

  • Lisztes Kata a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium (Felkészítő tanár: Virág Éva)
  • Tóbiás Lívia, perbenyiki szlovák-magyar szakközépiskola (Felkészítő tanár: Kusnyír Melinda)
  • Tóth Máté, DE Balásházy János Gyakorló Középiskola és Kollégium (Felkészítő tanár: Nagy Erika)
  • A Balásházy diákjai remekül szerepeltek az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (OSZTV ) is. A

    A leendő mezőgazdasági technikusok elődöntőjéből Bodnár Imre bejutott az áprilisi fináléba, melynek Tata ad otthont. Az ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyében (ÁSZÉV) pedig 184 induló közül az iskola négy mezőgazdaság ágazatos tanuló harcolta ki a döntőben való részvételt: Kiss Petra, Puskás Máté, Nagy Dénes, Erdős Pál.

    - Debreceni Egyetem -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában