Helyi közélet

2017.03.04. 10:25

Új nevet adtak az összes utcának Bakonszegen

Bakonszeg - A lakosok is beleszólhattak az új elnevezésekbe, így nem csak az önkormányzat döntött.

Bakonszeg - A lakosok is beleszólhattak az új elnevezésekbe, így nem csak az önkormányzat döntött.

Évekkel ezelőtt megváltoztatták a kommunizmushoz köthető összes utcanevet a településen. A rendszerváltozás után még jó ideig volt Bakonszegen Lenin tér, Vörös Hadsereg utca, Marx Károly utca, vagy akár Dimitrov utca.

– A Micsurin utcának még a mai napig kint van a táblája, igaz, sokáig nem ez volt az egyetlen. Hosszú ideig a régi és új tábla is szerepelt immár a Kovácsi utcával, ugyanis voltak fennakadások. Például a mentőszolgálatnál sokáig egy régi utcanév-listát használtak, ami egy idő után megnehezítette a dolgukat. A Micsurin utcát csak tavaly neveztük át véglegesen. Mivel Micsurin egy természettudós volt, és a Tudományos Akadémia engedélyt adott a név utcanévként való használatára, végül mégis meg kellett változtatni egy új döntés értelmében – tájékoztatott Gara Péter polgármester. A lakosok már megszokták az új elnevezéseket, többnyire mindenki azokat használja, de a polgármester elmondása alapján néha azért még így is előfordul, hogy valaki a régit mondja.

Közös döntés

– Próbáltunk azért olyan neveket találni, amelyek köthetőek Bakonszeghez. Ott van a Nadányi utca, amely a Nadányi család után kapta a nevét, emellett van Ágnes utca, amely az olimpikon Nadányi Ágnesre utal. Kádár vitézről is neveztünk el utcát, mivel ő itt temették el, a Kölcsey utca azért született, mert Kölcsey végrendeletét itt találták meg. De van Piac és Kovácsi utca is, az előbbi értelemszerűen a piac helyére igaz, a másik pedig Bakonszeg régi településrészére, Pusztakovácsira emlékezik. A faluból bárki javasolhatott utcaneveket, szavazhattak róla, így mondhatni, közösen döntött a lakosság. Az okmányok cseréje is gördülékenyen ment, az kiállítási költséget pedig az állam átvállalta – ismertette a faluvezető.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában