Helyi közélet

2017.03.18. 08:27

Polgármesteri Hivatal Kft.?

Hajdú-Bihar - Emelik az állami vállalatoknál dolgozók bérét. Az önkormányzatiaknál dolgozók fizetése marad.

Hajdú-Bihar - Emelik az állami vállalatoknál dolgozók bérét. Az önkormányzatiaknál dolgozók fizetése marad.

Az önkormányzatok a polgármesteri hivatalokat alakítsák át gazdasági társaságokká, így ugyanis már vonatkozna rájuk az a szabály, amely alapján 2019-ig több lépcsőben, összesen 30 százalékkal kell emelni az állami vállalatoknál dolgozók bérét – a polgármesteri hivatal kft.-k létrehozásának ötlete Boros Péternétől, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének az elnökétől származik.

Jól képzett szakemberekre mindenhol szükség van.

Szólláth Tibor

Várnak és várnak

A köztisztviselők abszurdumnak tartják, hogy miközben a polgármesteri hivatalok dolgozói kilenc éve várnak egy átfogó bérrendezésre, most az önkormányzati vállalatoknál dolgozók is hátrányba kerülnek az állami cégeknél dolgozókkal szemben. A Naplónak nyilatkozó hajdú-bihari polgármesterek (pártállástól függetlenül) abban egyetértenek, hogy az önkormányzati fenntartású cégeknél is emelni kellene a béreket ahhoz, hogy a jó szakembereiket meg tudják tartani.

Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista polgármestere szerint attól, hogy a polgármesteri hivatalt kft.-vé alakítanák, még nem válna állami vállalattá, és mint ilyen, a bérrendezés jogosultjává. – A közszolgáltatások kapcsán ez persze felvet problémákat. Például vannak az önkormányzatok által üzemeltetett vízművek, és van az állami víziközmű-szolgáltató. Míg az utóbbinál az állam rendezni fogja a béreket, az önkormányzatinál a településeknek erre nem feltétlenül lesz fedezetük. Márpedig azonos elbírálást kellene alkalmazni azért, hogy a verseny ne torzuljon. Hajdúdorogon a Ga­mesz működik, ami valójában egy köztes állapot a városgazda kft. és az önkormányzat között. De az emelés rá sem vonatkozik – mondta, hozzátéve: érdekes, hogy amikor az egyéb vagyonelemekről van szó, abba az állam bele akar szólni, amikor meg áldozni kéne rá, akkor hirtelen semmi köze hozzá, intézze az önkormányzat.

Amíg bírják pénzzel

Tóth József (DK) Polgár polgármestere: – Nálunk például a járóbeteg-szakellátó önkormányzati cégként, gazdasági társasági formában látja el a feladatát, de ilyen a temetkezési vállalkozás is. Sajnálatos, hogy ezt a kört kihagyja az állam a béremelésből és ezzel a településeken újabb feszültségeket generál. Így nehéz lesz versenyezni az állami vállalatokkal. Amíg bírjuk pénzzel, addig csináljuk, de ha olyan finanszírozási különbségek lesznek, amit fenntartóként már nem tudunk vállalni, akkor dönthetünk úgy, hogy a feladatot az államnak átadjuk. Nem lenne jó idáig eljutni, hiszen szeretnénk, ha a befolyásunk és a rálátásunk megmaradna a helyi ügyekre. Annak idején ez a nyolc település pontosan ezért vállalta a járóbeteg-szakellátás megszervezését.

Örüljünk annak, hogy…

Szólláth Tibor (Fidesz-KDNP), Hajdúnánás polgármestere bízik benne, hogy a béremelés belátható időn belül eléri majd az önkormányzati szférát is. „Egyszerre nem jut mindenre, de örüljünk annak, hogy mind több területen emelkednek Magyarországon a munkabérek. Reményeim szerint egyébként túl sok idő nem fog eltelni a két terület bérrendezése között, hiszen a szakemberekre az állami és az önkormányzati szférában ugyanúgy égető szükség van” – fogalmazott a városvezető.

Beke Imre, Nádudvar független polgármestere a béremelésről szóló hírt ugyan még nem hallotta, de náluk a városgazdálkodási kft.-nél dolgozók bérét januártól átlagosan 15 százalékkal emelték. – Ezt saját erőből tesszük, hogy a szakembereket meg tudjuk tartani. Hiszen ők is ugyanúgy közfeladatot látnak el, mint az állami cégek munkatársai – jelentette ki a települési vezető.


Vajon mi történhet, ha…?

Ha az önkormányzati cégeknél nem nyúlnak hozzá a bérekhez, akkor nem lesz szemétszállítás, közösségi közlekedés, temetés, szociális gondoskodás, ügyintézés – állítja Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének az elnöke. Számításaik szerint a 37 ezer önkormányzati dolgozó közül nagyjából 24 ezren utoljára 2008-ban kaptak fizetésemelést. Aki tud, inkább elmegy állami vagy nagyobb magáncéghez dolgozni, csakhogy a keleti végeken nem olyan egyszerű munkahelyet váltani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában