Helyi közélet

2017.03.27. 14:01

Jogerős ítélet született a Darabos utcai trafikrablás ügyében

Debrecen - A Debreceni Törvényszék hétfőn kihirdetett ítéletével megváltoztatta a Debreceni Járásbíróság S. I. ellen felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettében január 12-án hozott ítéletét.

Debrecen - A Debreceni Törvényszék hétfőn kihirdetett ítéletével megváltoztatta a Debreceni Járásbíróság S. I. ellen felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettében január 12-án hozott ítéletét.

A vádlottal szemben egy másik büntetőügyben kiszabott 8 hónap, 1 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés próbaidejének időtartamát a jelen ügyben kiszabott szabadságvesztés tartamával meghosszabbította a Büntető Törvénykönyv kötelező rendelkezésének megfelelően.

Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét – melyben S. I. vádlottat bűnösnek mondta ki felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettében, s ezért 5 év fegyházbüntetéssel, valamint 5 év közügyektől eltiltással sújtotta – helybenhagyta.

Dr. Hutkai Marianna, a másodfokú tanács elnöke az ítélet szóbeli indokolásakor elmondta: a törvényszék az elsőfokú ítéletet teljes terjedelmében felülbírálta. A járásbíróság az eljárási szabályokat betartotta, ügyfelderítési és indokolási kötelezettségének egyaránt eleget tett, a vádlott bűnösségét és a bűncselekmény jogi minősítését is helyesen állapította meg.

Fotó: Molnár Péter

S. Imre 2016. május 14-én barátaival érkezett Hajdúböszörményből Debrecenbe, ahol egy panzióban szálltak meg. Másnap reggel a barátok hazamentek, és mivel mindenüket elköltötték, S. Imre elhatározta, hogy bűncselekmény útján pénzt szerez. A panzióban magához vett egy konyhakést, elindult Debrecenben alkalmas helyszínt keresni, de a pünkösdi ünnepek miatt szinte minden üzlet zárva volt. S. Imre azonban kifigyelte, hogy a Darabos utca elején található Nemzeti Dohánybolt nyitva van, és kevés a vásárló, így 10 óra 50 perc körüli időben bement a trafikba. A dohányboltban rosszullétre hivatkozott, vizet kért az eladótól, megitta, majd leült a pult végében található székre, és kért még egy pohárral. Miközben az eladó a vizet engedte neki, a vádlott felállt, a zsebéből elővette a panzióból magához vett kést, és azt jobb kezében tartva felszólította az eladót - „most add ide a bevételt!” kijelentéssel - a boltban található pénz átadására. Az eladó a kasszát kinyitotta, és az abban lévő 106.500 forintnyi papírpénzt odaadta a vádlottnak. S. Imre arra is figyelmeztette a trafik eladóját, hogy ne nyomja meg a pánikgombot, és ne hívja a rendőröket, majd távozott. Egy non-stop üzletben a boltosokkal taxit hívatott, először Hajdúböszörménybe vitette volna magát, majd az útirányt módosította Hajdúnánásra. A rendőrség azonban Hajdúvidet elhagyva a taxit feltartóztatta, és elfogta a vádlottat. S. Imrénél a rendőrök a pénzt és a kést is megtalálták.

A másodfokú bíróság a vádlott büntetésének súlyosítására irányuló ügyészi indítványt nem találta indokoltnak, mivel úgy ítélte meg, az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés és közügyektől eltiltás tartama szükséges, ám egyben elegendő. A vádlott mindvégig beismerte és megbánta tettét, amiért bocsánatot kért, az eljárás során együttműködött a hatóságokkal, valamint a cselekmény elkövetésekor még fiatal felnőtt volt.

A Debreceni Törvényszék határozatával a Debreceni Járásbíróság ítélete a hétfői napon jogerőre emelkedett és végrehajthatóvá vált.

- Debreceni Törvényszék -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában