Helyi közélet

2017.03.21. 19:25

Ez nem vetítés: megint lakásra mennek Hajdúék

Debrecen - Három előadással ültet „Páholyba” minket a debreceni lakásszínház vezetője.

Debrecen - Három előadással ültet „Páholyba” minket a debreceni lakásszínház vezetője.

A tavaszi évad produkciói – a Kálmán nap, az 1098 és Pulitzer-ügy – valamilyen módon kötődnek a cívisvároshoz – tájékoztatott kedden Végh Veronika a színház vezetője. A Kálmán nap Hajdu Szabolcs új darabja, s öt szereplője közül négy a megyeszékhelyről származik. A Kárpáti Péter írta izgalmas improvizációkból született 1908-at a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadévesei adják elő; a Zsótér Sándor vezette osztályban három debreceni gyökerű is tanul.

A József Pulitzerről szóló művet a Spinóza Színház hozza el. A makói fiatalember 17 éves korában, egy szó angoltudás és egy fillér nélkül kivándorolt Amerikába, ott megteremtette a modern újságírást, és egész életében a korrupciómentes Amerikáért, a sajtószabadságért küzdött, miközben emberi sorsa tragikus, betegségektől nehezített. A róla elnevezett díj jövőre lesz száz éves. A mű rendezője Czeizel Gábor hosszú évekig rendezett a Csokonai Színházban.

A sajtóeseményen Hajdu Szabolcs is jelen volt és beszélt a Kálmán napról, amelyet a rendező, forgatókönyvíró, színész szülővárosában, Debrecenben láthat először a közönség szombaton. A mű tematikailag folytatása a Karlovy Varyban fődíjat nyert Ernelláék Farkaséknál című film, színmű-alapjának, amely a gyermeknevelés kérdéseire fókuszál. Ez a darab a párkapcsolati problémák másik oldalával, a szexualitással foglalkozik. Mint bevallotta, az alkotók is nagyon várják a premiert, mert egy éve tolódik az említett film sikerével járó teendők miatt. Mint mondta, élvezetes a reprezentálás is, de a kreatív munkafolyamat számára az igazán éltető.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában