Helyi közélet

2017.03.03. 09:23

Egyre népszerűbb a hajdúdorogi csodanövény

Hajdúdorog - Két év tapasztalata alapján Fodor György hajdúdorogi batátatermesztő gazda azt vallja, hogy minden nehézség, kemény kétkezi munka ellenére is megéri batátát termeszteni a dorogi földben.

Hajdúdorog - Két év tapasztalata alapján Fodor György hajdúdorogi batátatermesztő gazda azt vallja, hogy minden nehézség, kemény kétkezi munka ellenére is megéri batátát termeszteni a dorogi földben.

A hajdú-bihari termesztés meghonosításában éllovas gazda tavaly még csak 2 ezer négyzetméteren termesztette a „csodanövényt”, ma már 5 ezer négyzetméteren serken édesburgonya a város határában, mintegy 2 ezer darab saját és 11 ezer tő lajosmizsei és ásotthalmi palánta elültetését követően. Tavaly az eső nehezítette meg a dolgukat, ám a tövenkénti termésátlag várakozáson felüli 1,8 kilogramm, amely a kilós tőátlag mellett ad okot – és bőven teendőt is – a batátaüzlet folytatására. – Az előző évhez mérten bőven akadt teendő a fejlesztések tekintetében is. A legnagyobb kihívást a kétkezi munka kiváltása adta. Az édesapám jóvoltából sikerült olyan sorközművelő eszközt, illetve betakarításkor használatos batátakiemelő szerkezetet építeni, ami jelentős, mintegy 30 százalékos idő- és energiamegtakarítást jelentett a batáta begyűjtése során. Szükség is volt rá, hiszen 13 tonnányi termény betakarításánál nagy könnyebbséget jelent – magyarázta a hajdúdorogi termelő.

A feleség a motor

A batátatermelés hajdú-bihari úttörője tavaly nősülésre adta a fejét, így ez évtől a szülők mellett már a feleség is szerves résztvevője az üzletnek. Míg a gazda az édesburgonya-földön tevékenykedik, addig Adrienn az ügyes-bajos dolgokat intézi. Szervezi és irányítja az értékesítést, kóstolókat készít rendezvényekre, népszerűsíti a hajdúdorogi batátát. Fodor György és felesége célja, hogy fejlesszék vállalkozásukat, segítve minden őstermelőt, aki lát fantáziát a batáta meghonosításában a keleti régióban. Jelenleg a palántanevelés jelenti a legnagyobb kihívást, de a megvalósítandó fejlesztések sorát gyarapítja a terménytároló-építés és a gépesítés fejlesztése is. Távlati célként batáta feldolgozó üzem létesítését tervezik.

HBN–MA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában