Helyi közélet

2017.03.27. 12:56

Bakonszeg szeretné, ha a Remete-tó ismét csalogatná a turistákat

Bakonszeg -  A 90-es évek végén, mikor csődeljárás folyt a település ellen, a Remete-tavat értékesíteni kellett, így az önkormányzatnak jelenleg már nincs semmi köze hozzá. Ennek ellenére, amíg működött, kiemelt szerepet játszott a falu életében. Gara Péter polgármester úgy véli, nagyon fontos lenne mind az adóbevételek tekintetében, mind a munkahelyek számának növelése szempontjából, ha ismét turisztikai attrakcióként is üzemelne.

Bakonszeg -  A 90-es évek végén, mikor csődeljárás folyt a település ellen, a Remete-tavat értékesíteni kellett, így az önkormányzatnak jelenleg már nincs semmi köze hozzá. Ennek ellenére, amíg működött, kiemelt szerepet játszott a falu életében. Gara Péter polgármester úgy véli, nagyon fontos lenne mind az adóbevételek tekintetében, mind a munkahelyek számának növelése szempontjából, ha ismét turisztikai attrakcióként is üzemelne.

– Míg a nagyközönség számára nyitva állt a tó, addig az üdülőövezetünkben gombamód szaporodtak a hétvégi házak, hárommal több bolt, illetve kettővel több presszó működött a településünkön. Most a tó teljesen el van zárva. A 90-es évek közepén, amikor megvették, az új tulajdonos vállalta, hogy 2000-ig nyitva tartja a látogatók előtt, azóta viszont senki nem mehet be, hiszen magánterület – ismertette a Remete-tó helyzetét a polgármester.

Van látnivaló bőven

A falu néhány éve részt vett egy turisztikai attrakció pályázaton, amelynek összege 500 millió forint volt. A település vezetősége úgy érezte, hogy bőven van lehetőség a turisztikai fejlesztésekben, ám a kiíráson nem nyertek. A polgármester úgy véli, hogy Bakonszegen sokkal több idegenforgalmi fejlesztést lehetne végrehajtani.

A Bessenyei-emlékház Fotó: Molnár Péter

– Miután visszatért Bécsből, a mi falunkban töltötte az utolsó éveit Bessenyei György, itt írta meg a felvilágosodáshoz köthető műveit – ismertette a polgármester, majd hozzátette, hogy a Remete-tavat is miatta nevezik így, hiszen sok időt töltött ott magányosan. – Emellett hozzánk köthető a Nadányi család, továbbá Kádár vitézt is itt temették el. Szóval mind irodalmi, mind történelmi vonatkozásban találhatóak érdekességek. Az érdeklődők felkereshetik a Bessenyei-emlékházat, a Nadányi-kúriát, de Kádár vitéz sírját is. Érdemes még megnézni a Berettyó, a Kálló és a Keleti-főcsatorna ölelésében fekvő 160 hektáros, fokozottan védett madárélőhelyet is, amelyet a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság hozott létre. Ráadásul, aki baráti társasággal vagy a családdal szeretne egy kicsit kikapcsolódni, azok eljöhetnek a művelődési házunkba, aminek az udvarán lévő öt kemencét bárki használhatja. Itt szoktuk megrendezni augusztus első hetében a kemencés napokat is, ami tulajdonképpen egy gasztronómiai fesztivál – sorolta a falu érdekességeit Gara Péter.

Kostemető és kőbalta

– A Nadányi-kúria egy háromhektáros parkkal és egy botanikai gyűjteménnyel rendelkezik, itt működik a Bakonszeg múzeum, illetve itt van az ország egyetlen kostemetője is – folytatta a polgármester.

– A múzeum gyűjteményét ezelőtt három évvel kezdte összegyűjteni két ember, majd a kúriában állították ki, mivel a tulajdonos azt az épületet a civilek rendelkezésére bocsájtotta.

Mostanra már kinőtte magát, hiszen a helyiek önszántukból adtak át egyre több dolgot, később pedig a látogatók is hoztak tárgyakat. Minden kiállított darab annak a tulajdona, aki behozta azt, ezt dokumentáljuk – hangsúlyozta, majd hozzáfűzte, hogy a 70-es évekbeli műanyag tévétől kezdve, régi szappanokon keresztül a kőbaltáig mindenféle tárgy van a polcokon.

A templom tornya a Berettyó mellől is jól látható. Fotó: Molnár Péter

Elmondta, megpróbálták a lehető legjobban berendezni a szobákat, hogy azok minél emberközelibbek legyenek, minél inkább idézzék a régi korok hangulatát. A látogatóknak nagyon tetszett a bemutatóhelynek ez a fajta kialakítása, éppen ezért hagyták eredeti formájában, amikor a Déri Múzeum munkatársai javasolták az átrendezését. Később egy múzeumi anyagok digitalizálásával foglalkozó szakember megjegyezte, hogy a kiállításunk éppen a kaotikus volta miatt értékes. A gyűjteményt ingyenesen lehet megnézni. Most az önkormányzatnál nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy meg tudjuk venni a kúriát, mivel azt eladásra kínálta tulajdonosa.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában