Helyi közélet

2017.03.07. 15:10

A tavalyi nagy vesztes az építőipar

Debrecen - Az uniós pénzek átmeneti megtorpanása sok építőipari céget bizony „padlóra vitt”.

Debrecen - Az uniós pénzek átmeneti megtorpanása sok építőipari céget bizony „padlóra vitt”.

Az elmúlt év legnagyobb vesztese a magyar gazdaságban az építőipar volt, melynek a termelése csaknem 20 százalékkal esett vissza. Miközben az épületeké 3,7, az egyéb építményeké 33(!) százalékkal zuhant vissza, és ez a legjelentősebb hajdú-bihari építőipari cégek árbevételén is meglátszik.

Szabadesésben

– A nettó árbevételünk 2015-ben még 13,6 milliárd forint volt, a tavalyi azonban már csupán 2,8 milliárd, és abból is 1,8 milliárd forintot az export tett ki. Ennél szemléletesebben aligha lehetne érzékeltetni azt, hogy az uniós pályázatok kiírásának átmeneti megtorpanása hogyan csapódott le vállalati szinten. Ezt csak úgy lehetett túlélni, hogy jelentősebb osztalékot évek óta nem vettek ki a tulajdonosok a vállalkozásból hanem inkább tartalékot képeztek, amire szükség is volt – mondta el a Naplónak Miklóssy Ferenc, a Keviép Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy a kivitelezés mellett egyre inkább gyártással is foglalkoznak, hiszen a több lábon állás életmentő lehet. „Várjuk az uniós pályázatok kiírását, amire technológia- és létszámfejlesztéssel egyaránt próbálunk felkészülni, 220-250 embernek igyekszünk idén munkát adni, és mintegy 8 milliárd forint árbevételre szert tenni. Ez a remélt forgalom, meglátjuk, hogy a munkáink mennyi eredményt hordoznak” – mondta.

Lesz az jobb is

Szűcs Gyula, a Hunép Universal Zrt. vezérigazgatója is azzal kezdte, hogy a tavalyi árbevételük nagyjából a fele volt a 2015-ösnek, és ezt is úgy tudták elérni, hogy saját fejlesztésbe fogtak (Dóczy-lakópark). – A visszaesés egyértelműen annak volt betudható, hogy a közbeszerzések piacán nem jelentek meg feladatok. Idén azonban ebben jelentős változás várható. Arra számítunk, hogy az elkövetkező három-négy évben sok nagy értékű uniós projekt jelenik meg, csak győzzük kapacitással – fogalmazott a szakember, aki azt tervezi, hogy az árbevételüket ezeknek köszönhetően legalább a másfélszeresére növelik. Mint mondta, a szoros határidők mellett egyes kivitelezőknek gondot okozhat a kapacitás- és szakemberhiány.

Óvatos optimizmus

Gulyás János, a Gulyás Tüzép ügyvezetője tavaly stagnálást tapasztalt az építőanyag-forgalmukban, és még idén is óvatos, 10 százalék körüli növekedésre számítanak. – Arra számítunk, hogy a megyeszékhelyen már bejelentett nagyberuházások kivitelezése elkezdődik, illetve arra, hogy a lakásépítési piacon a csok végre érezteti majd a jótékony hatását – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában