Helyi közélet

2017.02.12. 09:58

Olykor szinte a kézhez fagyott a fémszerszám…

Debrecen - A hidegben végzett hibaelhárítás próbára teszi a vízmű szerelőit (is).

Debrecen - A hidegben végzett hibaelhárítás próbára teszi a vízmű szerelőit (is).

Tartja magát a tél, a vízmű szakemberei pedig folyamatosan dolgoznak a fagyott mérők, csőtörések kijavításán. Azt, hogy a hibaelhárítás milyen nehézségeket okoz embereknek, gépeknek, Ányos József, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója mondta el lapunknak.

A cső nem tud a nehézségeinkről, télen is meghibásodik.

Ányos József

Javítani muszáj

– Ezen a télen mostanáig több mint 200 vízóra fagyott el a hidegben a működési területünkön; ezen problémák egy része éppen az enyhülés után derült ki, amikor a rendszeresen nem használt fogyasztási helyeken az olvadás nyomán elöntötte a víz a vízóraaknákat. Az ilyen hibák elhárítása azonban a könnyebb feladatok közé tartozik, sokkal több gondot okoznak az eltört csövek, amelyek javításához a fagyott földet kell megbontani – mutatott rá Ányos József, hangsúlyozva, hogy az extrém időjárási viszonyok között végzett munka a szokottnál jóval nagyobb erőfeszítést kíván. – A cső nem tud a nehézségeinkről és télen is meghibásodik a rendszer, márpedig a fogyasztók elvárják, hogy a szolgáltatás zavartalan és folyamatos legyen, így hiba esetén azt a lehető legrövidebb időn belül javítsuk ki! – hangsúlyozta.

Jég alatt

– Télen, fagyban önmagában a kinti munkavégzés is nehéz: például egy csőtörésnél a hideg vízben vagy szennyvízben állva kell dolgozni, s hiába a gumicsizma, ha térdig ér a víz, igencsak átfázik a láb. Kesztyűben nem lehet rendesen használni az eszközöket, így közvetlenül a bőrrel érintkezik a jéghideg fémszerszám nyele, mely szinte hozzáfagy a kézhez – sorolta a nehézségeket Ányos József. Felidézett egy konkrét esetet, amikor idén januárban Debrecenben, a Sámsoni úton egy autó kitört egy tűzcsapot, amiből több méter magasba szökött a víz a mínusz 6 fokos hidegben. A hálózati szerelőknek az elárasztott területen, a lefagyott jég alatt meg kellett találniuk a tolózárak alig 10 centiméter átmérőjű csapszekrényét, majd a csapszárat csupasz kézzel megkeresve elzárni a tolózárat, a sok napos hideg miatt 40-50 centiméter mélyen átfagyott közegben. Majd mire másfél órás munkával elvégezték a feladatot, máris jött a hívás, hogy a belvárosban ömlik a víz egy aknából…

– A Vízmű szakemberei mégsem azzal a tudattal indulnak hibaelhárításra, hogy a hidegben kell majd dolgozniuk, hanem hogy versenyt fussanak az idővel: a lehető leghamarabb meg kell oldaniuk a problémát, ami rendszerint nem csak a fogyasztókat, hanem a közlekedőket is érinti, hiszen a közművek többnyire utak alatt futnak, és a feltárás miatt a forgalmat is meg kell zavarni – mutatott rá a vezérigazgató.

Fél méterig

Elmondta, hogy míg az utóbbi években megszokott, „normál” teleken a talaj 20-30 centiméterig fagyott csak át, a mostani télen ez inkább 50 centiméter. A legfelső réteget le lehet szedni géppel, de mivel rengeteg közmű, kábel fut a földben, kézi szerszámokra kell váltani; ásóra, lapátra, idén pedig a csákány is előkerült. Komoly földmunkára volt szükség nemrég például az Erzsébet utcán egy nagy átmérőjű vezeték meghibásodásánál, a Víztorony utcán, ahol pincét is elöntött a víz, vagy az említett Sámsoni úti tűzcsaptörésnél.

Általában egy szerelőpár dolgozik ügyeletben hibaelhárításon, idén három pár, esti műszakban is, olyan sok volt a bejelentés az elfagyott vízórákra. – Szinte minden napra jut két-három hálózati hiba is – összegezte Ányos József. Úgy véli, nem egyértelműen csak a hideg számlájára írható a sok meghibásodás, jelentős részüket inkább a hőingadozás okozza, amely erősen terheli a csővezetékeket. Amelyek egyébként is ridegebbek, merevebbek a hideg miatt, így nehezebben bírják a fölöttük közlekedő járművek folyamatos, dinamikus terhelését.

HBN–SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában