Helyi közélet

2017.02.13. 10:59

Még mindig öt szakaszon védekeznek a belvíz ellen

Harmadfokúra növelte az árvízvédelmi készültséget hétfő reggel 6 órától a Tisza bal partján Tiszafüred és Tiszakeszi között a folyón érkező zajló jég zavartalan levonulásának biztosítása érdekében a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG).

Harmadfokúra növelte az árvízvédelmi készültséget hétfő reggel 6 órától a Tisza bal partján Tiszafüred és Tiszakeszi között a folyón érkező zajló jég zavartalan levonulásának biztosítása érdekében a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG).

A Tisza bal partján, Tiszatarján és Rakamaz között ugyanakkor ma reggel 8 órától elsőfokúra mérsékelte az árvízvédelmi készültséget az igazgatóság, miután a folyó felső szakaszáról érkezett jég levonult. A belvíz ellen továbbra is öt szakaszon védekezik a TIVIZIG, az elöntött területek nagysága jelenleg 6 200 hektár.

Árvízvédelem

Harmadfokúra növelte az árvízvédelmi készültséget a 09.01-es Tisza bal parti Tiszafüred-Tiszakeszi árvízvédelmi szakaszon ma reggel 6 órától a TIVIZIG, a folyón érkező zajló jég zavartalan levonulásának biztosítása érdekében. A védelmi szakaszon szolgálatot teljesítő, megerősített őrszolgálat tagjai folyamatosan figyelemmel kísérik a zajló jég levonulását a gátőri vízmércék óránkénti leolvasásával. Tiszapalkonyánál ma reggel 8 órakor 582 centiméteres vízállást mértek.

A Tisza felsőbb szakaszán, a 09.02-es Tisza bal parti Tiszatarján-Rakamaz árvízvédelmi szakaszon a szombat este 8 órakor elrendelt harmadfokú árvízvédelmi készültséget ma reggel 8 órától elsőfokúra mérsékelte az igazgatóság, miután a folyó felső szakaszáról érkezett jég levonult. Tokajnál ma reggel 8 órakor 677 centiméteres, apadó vízállást mutatott a vízmérce.

Belvízvédelem

A TIVIZIG működési területén az elmúlt 24 órában nem esett számottevő csapadék. A 12 belvízvédelmi szakaszból továbbra is 5 szakaszon van érvényben készültség: a 09.07-es Hamvas-sárrétin és a 09.08-as Berettyó-alsó belvízvédelmi szakaszon másodfokú-, a 09.01-es Tiszai-alsó, a 09.02-es Tiszai-középső és a 09.03-as Tiszai-felső belvízvédelmi szakaszokon pedig elsőfokú a készültség. Az elöntött területek nagysága kis mértékben csökkent az elmúlt 24 órában is, jelenleg 6 200 hektár. Ebből 1 800 hektár a vetés, 1 300 hektár a szántó, és 2 200 hektár a rét, legelő. A térségben 25 szivattyútelep üzemelt, ezek egy nap alatt együttesen csaknem 1,2 millió köbméter belvizet emeltek át a befogadókba.

A védekezésben az igazgatóság 190 munkatársa vett részt.

A következő napokban továbbra sem várható számottevő csapadék. Mind az ár-, mind a belvíz védekezés szempontjából kedvező az időjárás - éjszakai fagyok, nappali felmelegedés.

- TIVIZIG -


Elsodorta a jégzajlás a tiszacsegei kompot hétfő reggel, az éjjeliőr az elszabadult és a folyó közepén a jégtáblák közé szorult járművön rekedt - közölte a település polgármestere az MTI-vel.


A tokaji téli kikötőben lehorgonyzott hajók látták főként a kárát a szombat éjszakai nagy jégáradatnak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában