Helyi közélet

2017.02.17. 14:08

Maga sem hisz a megválasztásában

Debrecen - Debrecenben tartott lakossági fórumot dr. Majtényi László köztársasági-elnökjelölt.

Debrecen - Debrecenben tartott lakossági fórumot dr. Majtényi László köztársasági-elnökjelölt.

Bár megválasztását közel lehetetlen szituációnak gondolja, az általa tapasztalt összefogásnak köszönhetően mégis elfogadta a jelöltségre való felkérését – ezzel a vallomással kezdte beszédét a több száz főre tehető hallgatósága előtt Majtényi László, csütörtökön este a Belvárosi Közösségi Házban.

Az Alaptörvénynek számtalan megkérdőjelezhető passzusa van.

Dr. Majtényi László

„Nem alkotmányos”

Bemutatkozásában az egykori ombudsman felelevenítette eddigi munkásságát, majd ismertette az – általa is a világ egyik legrövidebbjeként aposztrofált – elnöki programjának öt pontját: a köztársaság visszaállítását, a szabad választásokat, a szegénység felszámolását, az állami korrupció megszüntetését és a fenntartható fejlődés, valamint a jövő nemzedékének segítését.

Fotó: Derencsényi István

Beszéde után lakossági kérdésekre válaszolva elmondta, az Alaptörvénynek számtalan megkérdőjelezhető passzusa van, többek között megemlítette az Alkotmánybíróság hatáskörének folyamatos csorbítását és elvételét, valamint a hajléktalanság büntethetőségét. De az Alaptörvény legitimitási problémájánál sokkal súlyosabbnak tartja annak alkotmányi minőségét, álláspontja szerint a negyedik módosítás óta az már nem is tekinthető alkotmánynak.

Fotó: Derencsényi István

Illegitim állam?

Egy kérdező felvette a mai magyar értelmiség felelősségét az elmúlt hét év történéseiben, melyre Majtényi úgy reagált, jól teljesíteni csak megfelelő körülmények között lehet, de amíg ezek nem állnak fenn, addig a szellemi elit nem tud jó döntéseket hozni. Ezután kifejtette, személy szerint ő a gyenge köztársasági elnökség híve, mert úgy is lehet befolyással lenni a történésekre. Példaként említette, hogy az államfőnek szinte korlátozás nélküli beszédjoga van a Parlamentben, vagy ha egy törvénnyel vagy annak valamelyik rendelkezésével nem ért egyet, azt aláírás előtt észrevételeinek közlésével visszaküldheti az Országgyűlésnek, vagy véleményezésre megküldheti az Alkotmánybíróságnak, amennyiben annak valamelyik rendelkezését alkotmányellenesnek tartja.

Fotó: Derencsényi István

Egy felszólaló megjegyezte, mivel pár perce maga a jelölt utasította el az Alaptörvényt, mint alkotmányt, akkor ezen érvelés mentén a Parlamentben ülésező összes párt és az egész állam törvényessége megkérdőjelezhető. A hallgatóság soraiban felháborodást okozó beszéde végén feltette a kérdést, esetleges megválasztása esetén jogos köztársasági elnöknek tartja-e majd magát Majtényi? Az alkotmányjogász erre nem kívánt válaszolni, helyette moderátori minőségében dr. Krémer Balázs reflektált, aki szerint a kérdező saját téveszméit próbálta kivetíteni az államfő­jelöltre.

HBN–MSz


„Nem is jelölt”

A baloldal súlyos tárgyi tévedésben van, pedig illene tudniuk, hogy államfő jelöléséhez az országgyűlési képviselők legalább egyötödének írásbeli ajánlása szükséges, mivel ez eddig nem történt meg, így jelöltjük sincs még, hiába akarják úgy beállítani” – reagált Majtényi László fóruma kapcsán dr. Pósán László, a Fidesz-KDNP képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában