Helyi közélet

2017.02.16. 09:17

Közös a nyereség, veszteség

Debrecen - A Vagyonkezelő több leányvállalata sok tíz-, sőt százmilliós veszteséget termel.

Debrecen - A Vagyonkezelő több leányvállalata sok tíz-, sőt százmilliós veszteséget termel.

Miközben a Cívisház, a Vízmű és a Hőszolgáltató jól jövedelmez a Debreceni Vagyonkezelő holdingnak, a DKV, a Debreceni Gyógyfürdő, illetve a Médiacentrumra átkeresztelt Debreceni Városi Televízió Kft. leginkább nyeli a pénzt – derül ki a holding üzleti tervéről a költségvetéshez készült előterjesztésből, amit ma tárgyal a közgyűlés.

A televíziót, internetes portált, lapot és rádiót is működtető önkormányzati médium eleve tetemes, 132 milliós veszteséggel kalkulált 2016-ra, az adózás utáni eredménye azonban még ennél is rosszabb lesz: 152 milliós. 2017-re 70 milliós veszteséggel terveznek, ám rossz előjel, hogy a vezetésnek az előző években nem sikerült tartania magát a tervezethez.

A DKV veszteségét az önkormányzat kompenzációval kénytelen pótolni, ez évről évre komoly viták tárgya a közgyűlésben. Az anyag szerint idén 2,2 milliárdos pótlással terveznek. A gázolaj várhatóan magasabb ára miatt pedig 116 millió forinttal magasabb üzemanyag költséget számoltak. A Debreceni Gyógyfürdő 2016. évre tervezett 277 millió forintos vesztesége várhatóan 67 millió forint lesz, az idei évre 194 millió forintos veszteséggel számolnak. Igaz, a fürdő megújítását is tervezik, befejezését 2018-ra ígérték.

Amelyek hozzák a pénzt

A Cívis Ház idén 516 milliós adózott eredménnyel kalkulál, a Debreceni Vízmű pedig nagyjából olyan eredménnyel, mint amennyivel a 2016-ot zárta: 307 millióval. Január 1-től Derecskén, Hajdúszováton, Hosszúpályiban, Létavértesen, Konyáron, Kokadon, Kismarján és Tépén is szolgáltatnak.

A Hőszolgáltató még jobb eredménnyel is zárta a tavalyi évet (166 millió), mint amivel tervezte, idénre viszont kisebb nyereséggel, 120 millióval tervez. A Tüzér utcai székhelyüket lebontják, és a Cívis Ház tulajdonában lévő Hatvan utcai irodaházba – ahol a Vízmű is működik – költöznek. A székhely bontása miatt az ott található hőközpontot és vezetékeket leselejtezik. A „Zsuzsi” Erdei Vasút Nonprofit Kft. 289 ezer forintos eredményt tervez 2017-re, amelynek eredménytervében 50 millió forintos önkormányzati kompenzáció szerepel – derül ki az előterjesztésből.

Szintén olvasható az anyagban, hogy a számviteli törvény változása miatt az anyavállalatok – Vagyonkezelő – a leányvállalataik 2016. évi eredménye figyelembe vételével megállapított osztalékát 2017-ben számolhatják el bevételként. A Vagyonkezelő a Cívis Ház Zrt. 577 milliós, a DV Parking 217 milliós, az AKSD 263 milliós, a Hőszolgáltató 62 milliós osztalékával számolhat. Ez összességében 1 milliárd 119 millió forintot jelent. Az osztalékok javítják a Vagyonkezelő eredményét. Az AKSD viszont nincs benne a konszolidációs körben.

A holding és leányvállalatai üzleti terveit többkörös tárgyalás során alakították ki. Az igazgatóság határozott a minimálbéren és garantált bérminimumon kívüli dolgozókra vonatkozó 6 százalékos béremelésről is.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában