Helyi közélet

2017.02.16. 10:41

Árvíz: nincs már készültség a bal parton Tiszafüred és Rakamaz között

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Tisza bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között mindkét védelmi szakaszon megszüntette az árvízvédelmi készültséget a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG).

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Tisza bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között mindkét védelmi szakaszon megszüntette az árvízvédelmi készültséget a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG).

Belvízvédelmi készültséget továbbra is öt szakaszon tart fenn a TIVIZIG, az elöntött területek nagysága 6 250 hektár.

Árvízvédelem

Megszüntette az árvízvédelmi készültséget a 09.01-es Tisza bal parti Tiszafüred – Tiszakeszi árvízvédelmi szakaszon szerda este 6 órától, a 09.02-es Tiszatarján – Rakamaz árvízvédelmi szakaszon pedig csütörtök reggel 8 órától a TIVIZIG, miután a folyó vízszintje a mértékadó szint alá csökkent. A két védelmi szakaszon a Tisza felső szakaszáról érkező zajló jég levonulásának biztosítása érdekében volt szükség árvízvédelmi készültségre az elmúlt napokban. Először február 8-án 8 órakor lépett életbe elsőfokú készültség Tiszafüred és Tiszakeszi között, majd február 10-én délelőtt 10 órától már Tiszatarján és Rakamaz között is elsőfokú készültséget kellett elrendelni a Tisza bal partján. Harmadfokú készültségre Tiszatarján és Rakamaz között február 11-én 20 órától február 13-án reggel 8 óráig, míg Tiszafüred és Tiszakeszi között február 13-án reggel 6 órától február 15-én reggel 8 óráig volt szükség.

Belvízvédelem

A TIVIZIG működési területén az elmúlt 24 órában nem esett csapadék. A 12 belvízvédelmi szakaszból továbbra is 5 szakaszon van érvényben készültség: a 09.07-es Hamvas-sárrétin és a 09.08-as Berettyó-alsó belvízvédelmi szakaszon másodfokú-, a 09.01-es Tiszai-alsó, a 09.02-es Tiszai-középső és a 09.03-as Tiszai-felső belvízvédelmi szakaszokon pedig elsőfokú a készültség. Az elöntött területek nagysága jelenleg 6 250 hektár. Ebből 1 900 hektár a vetés, 1 400 hektár a szántó, és 2 150 hektár a rét, legelő. A térségben 25 szivattyútelep üzemelt, ezek egy nap alatt együttesen több, mint 500 ezer köbméter belvizet emeltek át a befogadókba.

A védekezésben az igazgatóság 145 munkatársa vett részt.

- TIVIZIG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában