Helyi közélet

2017.01.13. 18:29

Új év, megújult közlekedés

Hajdúböszörmény - Döntéshelyzetbe került a város az önkormányzati lakásokkal kapcsolatban.

Hajdúböszörmény - Döntéshelyzetbe került a város az önkormányzati lakásokkal kapcsolatban.

Az önkormányzat tulajdonában álló lakásokkal kapcsolatban keletkezett követelés elengedéséről döntött a képviselő-testület legutóbbi ülésén. A közel 9,1 millió forint összeg 15 lakást, illetve helyiséget érint. Miután meghaladta az adósság a 3 hónapnak megfelelő lakbér mértékét, a szerződéseket felmondták, ám a bérlők nem adták vissza az önkormányzat részére az adott ingatlant, így a hatályos önkormányzati rendelet bekezdése alapján jogcím nélküli használati díjat rótta rájuk (két hónapig azonos a bérleti díjjal, utána növekszik.) Mivel az adósságok csak halmozódtak, az önkormányzat az esetek többségében bírósághoz fordult, majd a bírósági döntések megszületése után az ügyek átkerültek a bírósági végrehajtóhoz. Mint arról Koláné dr. Markó Judit jegyző tájékoztatott, azért nem vezettek eredményre a végrehajtások, illetve a fizetési meghagyások, mert az érintettek sok esetben nem letiltható jövedelemmel rendelkeztek (átmenetei segély, rendszeres szociális segély), illetve ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett terhelhető tulajdon nem volt a nevükön. Az államháztartásról szóló törvény értelmében, a fentiekre való tekintettel Hajdúböszörmény Város Önkormányzata gáláns gesztust gyakorolt: a behajthatatlan követelést elengedte. Időközben az önkormányzati ingatlanokból a lakók kiköltöztek.

Átkerültek a Klikhez

A város önkormányzata január elsejétől átszervezte a Városüzemeltetési Intézmény feladatellátását, melynek értelmében a város általános és középiskoláiban a karbantartás és a takarítás a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hatáskörébe került.

– Intézményünk 2013 január elsejétől végezte e feladatokat, majd a központi döntés hatására megvonta a feladatokat az önkormányzat. Természetesen ez azzal is járt, hogy a megnövekedett működtetési feladatok ellátásához bizonyos munkaköröket át kellett adni, így a szóban forgó dolgozóknak a státusza nem szűnt meg, hanem a Klik lett a munkáltatójuk január elsejétől – mondta el Varga Zoltán intézményvezető.

Megvan a negyedik busz

Hajdúböszörményben naponta három buszjárat segít abban, hogy a város lakói kényelmesen, biztonságosan eljussanak a város különböző pontjaira. 24 óra alatt 500 kilométert tesznek meg a buszok helyben, a járatokon leginkább diákok utaznak, a 2017-es év elején eladott diákbérletek száma 2950, valamint értékesítettek 86 nyugdíjasbérletet is. Menetjegyet negyedévente 2000-2500-at adnak el. A Városgazdálkodási Nonprofit Kft. szervezi a helyi buszközlekedést, ami a járműveket illeti, van, amely húsz év feletti, s fenntartása, üzemeltetése egyre nagyobb költséget jelentett, ezért született meg a döntés egy újabb autóbusz beszerzésére.

A jelenleg üzembe lépő autóbusz hazai gyártású, 30 ülő- és a 68 állóhellyel. Az autóbusz beszerzése révén jelentősen nő Hajdúböszörményben az utazás komfortja, biztonsága, a mozgássérültek és a babakocsival közlekedők számára pedig könnyebbé válik a közlekedés – tudtuk meg.

HBN


Elfogadták a beszámolót

2016 utolsó testületi ülésének egyik napirendi pontjaként a képviselők meghallgatták az V. Hajdúsági Expo megrendezéséről szóló beszámolót. A közgyűlés elfogadta az előterjesztést, de a rendezvény pénzügyi szervezésébe az utóbbi években bekapcsolódó Keleti Fejlesztő Iroda Kft. jelezte, hogy az önkormányzati előfinanszírozásból a rendezvényre kapott 9,5 millió forintot nem tudja visszajuttatni, ezért a testület úgy határozott, hogy ezt az összeget utólag, póttámogatásként biztosítja a vállalkozás számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában