Helyi közélet

2017.01.30. 07:38

Ha tud róluk, az sokat érhet...

Hajdú-Bihar - Tizenegy bűn­ügyben van nyomravezetői díj kitűzve a megyében, összesen 5 millió 250 ezer forint értékben. A legkisebb összeg 100 ezer forint, a legnagyobb 2 millió; utóbbi a 2014 júliusában Debrecenben, a Poroszlay úton elkövetett gyilkosság ügyében érdemi információkat adó személyre vár. A legrégebbi eset 2010. januári, amikor Hajdúböszörményben egy idős asszonyra támadt lakásában két maszkos férfi.

Hajdú-Bihar - Tizenegy bűn­ügyben van nyomravezetői díj kitűzve a megyében, összesen 5 millió 250 ezer forint értékben. A legkisebb összeg 100 ezer forint, a legnagyobb 2 millió; utóbbi a 2014 júliusában Debrecenben, a Poroszlay úton elkövetett gyilkosság ügyében érdemi információkat adó személyre vár. A legrégebbi eset 2010. januári, amikor Hajdúböszörményben egy idős asszonyra támadt lakásában két maszkos férfi.

Jelenleg 11 bűn­ügyben van nyomravezetői díj kitűzve Hajdú-Bihar megyében, mindösszesen 5 millió 250 ezer forint értékben. A legkisebb összeg 100 ezer forint, a legnagyobb 2 millió; utóbbi a 2014 júliusában Debrecenben, a Poroszlay úton elkövetett gyilkosság ügyében érdemi információkat szolgáltató személyre vár.

A legrégebbi érintett eset még 2010. januári, amikor Hajdúböszörményben egy idős asszonyra támadt lakásában két maszkos férfi. A nő arcát az ágyhoz szorították, pénzét erőszakkal elvették; a nyomravezetőt 100 ezer forinttal honorálná a rendőrség. A legfrissebb díjkitűzés pedig félmilliós összegű, a tavaly december 9-én Debrecenben, az Ibolya utcai dohányboltrablás ügyére vonatkozik.

Nettó összegek

A felajánlott összeg annak fizethető ki, aki az elkövető személyével kapcsolatban olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyek segítségével az illető azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik. Szükség esetén az eljáró hatóság a tanú védelmére intézkedéseket tesz – tudatta érdeklődésünkre a megyei rendőr-főkapitányság sajtóosztálya, hangsúlyozva, hogy a rendőrség a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli.

A pénzre nem tarthat igényt, akit jogszabály alapján feljelentési kötelezettség terhel, továbbá az, aki a korábban tett tanúvallomásában a nyomozás szempontjából fontos tényt vagy körülményt elhallgatott, illetőleg valótlan adatot közölt. No és persze, maga az elkövető sem… Nem jár a nyomravezetői díj, ha a kapott információ már a rendőrök birtokában van.

A díjkitűzés kifizetéséről a megyei rendőr-főkapitány dönt, a nyomozást lefolytatók javaslata alapján. Egyébként az összegek nettóban értendők, a személyijövedelemadó-levonási és -befizetési kötelezettséget a rendőri szerv teljesíti.

Rablássorozat

A fent említetteken túl érvényben van még egy 200 ezer forintos díjkitűzés egy 2009 decemberében és 2010 januárjában történt fegyveres rablássorozat ügyében. Négy élelmiszerboltot (a Vezér, a Derék, a Veres Péter és a Sárvári Pál utcán) raboltak ki ismeretlen elkövetők, akik kb. 20-25 év közötti férfiak, minden alkalommal kapucnis felsőt viseltek, arcukat sállal takarták el és több helyszínről kerékpárral távoztak.

100 ezer forint a nyomravezetői díj egy 2013 áprilisi, hajdúböszörményi kifosztásnál, amikor a Batthyány–Kolozsvár utca kereszteződésénél egy kerékpáros férfi egy másik bicikliző férfit bántalmazott, majd elvette a pénzét. Ugyanennyiért várják az információkat egy 2013. szeptemberben történt eset kapcsán; az elkövető Hosszúpályiban bement egy 89 éves nő házába, késsel megfenyegette és a pénzét követelte, majd az összeggel együtt elmenekült a helyszínről.

Zsákmány nélkül

Emelték a tétet két pénzintézeti rablás ügyében, mégpedig 500-500 ezer forintra. 2013. november 29-én egy debreceni, Füredi úti fiókba ment be egy ismeretlen, „feltűnően pirospozsgás” arcú férfi fegyverrel vagy annak utánzatával és az alkalmazottól pénzt követelt. A pénzintézet munkatársa azonban megnyomta a pánikgombot, erre a rabló zsákmány nélkül, egy kerékpárral elmenekült. Több szerencséje volt annak a motorosnak, aki 2013. augusztus 13-án szintén egy debreceni pénzintézetbe ment be bukósisakkal a fején és fegyverrel (vagy utánzattal) a kezében, és pénzzel, robogóján távozott.

Kamera vette

Szintén félmilliós a nyomravezetői díj két, kissé szokatlan bűnügyben is. 2015. augusztus 15-én Monostorpályiban egy ismeretlen bement egy lakóházba és a cserépkályhából ellopott egy lemezkazettát, amelyben több millió forint volt. Az év november 17-ének éjszakáján Debrecenben, a Mikepércsi úton két maszkos ismeretlen autójával zúzta be egy drogéria ajtaját, majd bementek és a nyakukba akasztott, nagyméretű zsákokba kézzel beseperték a parfümöket a polcokról. Ezután Mikepércs irányába elhajtottak. A részleteket onnan tudni ilyen jól, hogy az üzlet kamerája megörökítette a „produkciót”.

Egy évvel ezelőtt, 2016. január 24-én Hajdúszoboszlón, egy Szilfákalja utcán lévő pénzváló ajtaját ismeretlen tettes befeszítette és a falhoz rögzített páncélszekrényt a benne lévő pénzzel együtt elvitte. Róla 250 ezer forintért várnak a nyomozók érdemi információkat.

HBN


Az érintett bűnügyekről bővebb információ itt található.


Hívható telefonszámok

A bűncselekményekkel kapcsolatban hívható a nap 24 órájában a 06-52/457-040-es telefonszám, ingyenesen hívható a 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld szám (hétfőtől csütörtökig 8–16 óráig, pénteken 8–13 óráig), a 107, vagy a 112 központi segélyhívók. A bejelentéseket a rendőrség bizalmasan kezeli.


Megoldatlan gyilkosság

Debrecenben 2014. július 21-én, 17 óra körüli időben egy Poroszlay úti társasház egyik lakásában találtak rá egy 22 éves férfi holttestére. A sértett halálát az orvosszakértői vélemény szerint idegenkezűség okozta. Ebben az ügyben 2 millió forint a nyomravezetői díj. A felhívást a rendőrség honlapján angolul is közzétette.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában