Helyi közélet

2016.12.08. 16:49

A veszteségek csökkentéséről tanácskoztak

Debrecen - Megdöbbentő, de a világban megtermelt zöldségek, gyümölcsök negyven százaléka nem jut el a fogyasztókhoz betakarítás után, ami leginkább a nem megfelelő tárolás, szállítás és feldolgozás következménye.

Debrecen - Megdöbbentő, de a világban megtermelt zöldségek, gyümölcsök negyven százaléka nem jut el a fogyasztókhoz betakarítás után, ami leginkább a nem megfelelő tárolás, szállítás és feldolgozás következménye.

A számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy 1,3 milliárd tonna áru vész el az élelmiszerláncban. Ennek az óriási tételnek a csökkentési lehetőségeiről is értekeztek csütörtökön, a Debreceni Egyetemen.

A hazai és külföldi szakemberek előadásokat hallhattak a korszerű posztharveszt (szüret utáni feladatok) technológiákról, a friss, fogyasztásra kész zöldség és gyümölcs áruvá készítésének lehetőségeiről.

Köszöntőjében Ledó Ferenc, a Fruitveb elnöke elmondta: a globalizáció hatása állandóan új kihívások elé állítja a termelőket és a kereskedelmi szereplőket, és ehhez alkalmazkodnia kell mindenkinek. Ehhez a gondolatmenethez kapcsolódott Jávor András rektorhelyettes, aki rámutatott, a Debreceni Egyetem tudás- és adatbázisával, kutatóintézeti hátterével, illetve széleskörű hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerével alapozza meg azt, hogy az agrár- és élelmiszeripari fejlesztések a gyakorlatban is hasznosulhassanak, itthon és a határokon túl egyaránt.

HBN–MSZ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában