2016.12.08. 16:49
A veszteségek csökkentéséről tanácskoztak
Debrecen - Megdöbbentő, de a világban megtermelt zöldségek, gyümölcsök negyven százaléka nem jut el a fogyasztókhoz betakarítás után, ami leginkább a nem megfelelő tárolás, szállítás és feldolgozás következménye.
Debrecen - Megdöbbentő, de a világban megtermelt zöldségek, gyümölcsök negyven százaléka nem jut el a fogyasztókhoz betakarítás után, ami leginkább a nem megfelelő tárolás, szállítás és feldolgozás következménye.
A számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy 1,3 milliárd tonna áru vész el az élelmiszerláncban. Ennek az óriási tételnek a csökkentési lehetőségeiről is értekeztek csütörtökön, a Debreceni Egyetemen.
A hazai és külföldi szakemberek előadásokat hallhattak a korszerű posztharveszt (szüret utáni feladatok) technológiákról, a friss, fogyasztásra kész zöldség és gyümölcs áruvá készítésének lehetőségeiről.
Köszöntőjében Ledó Ferenc, a Fruitveb elnöke elmondta: a globalizáció hatása állandóan új kihívások elé állítja a termelőket és a kereskedelmi szereplőket, és ehhez alkalmazkodnia kell mindenkinek. Ehhez a gondolatmenethez kapcsolódott Jávor András rektorhelyettes, aki rámutatott, a Debreceni Egyetem tudás- és adatbázisával, kutatóintézeti hátterével, illetve széleskörű hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerével alapozza meg azt, hogy az agrár- és élelmiszeripari fejlesztések a gyakorlatban is hasznosulhassanak, itthon és a határokon túl egyaránt.
HBN–MSZ