Helyi közélet

2016.11.23. 10:18

Vita volt a csarnok használatáról

Debrecen - A támogatás visszafizettetése is felmerült a lehallgatott beszélgetésekben.

Debrecen - A támogatás visszafizettetése is felmerült a lehallgatott beszélgetésekben.

Habár a város jelentős összeggel támogatta a rendezvénycsarnok létrejöttét, egy időben meglehetősen feszült volt a viszony az építtető K. S. másodrendű vádlott és az önkormányzat között – derült ki kedden, a dr. Veres Margit jelenlegi polgármester ügyében tartott tárgyaláson, a titkos adatgyűjtéssel szerzett telefonbeszélgetések meghallgatásakor. Oka a csarnok használatával kapcsolatos, amit szerződés szabályozott, az együttműködés mégsem volt zökkenőmentes.

A felvételek alapján úgy tűnik, eleinte az igénybe vevők (iskolák, sportegyesületek) nem voltak tisztában azzal, milyen úton-módon tarthatják rendezvényeiket a létesítményben, őket Veres Margit szigorúan az önkormányzathoz irányította, a szerződés kereteibe szorítva a kéréseket. Azonban így is volt vitára ok, például, hogy a LED-falért fizetni kell-e külön?

Ötleteltek is

A telefonbeszélgetésekben elhangzott többek között, hogy Veres Margit S.-sel összeveszett, illetve hogy „bontsuk fel a támogatási szerződést, kérjük vissza a pénzt, amit kapott”. A jelenlegi polgármester egy ismerősének azt mondta, emlékeztette K.S.-t, hogy „a főnök lobbizott neked pénzt” (a főnök alatt Tiba István akkori polgármestert értette – Sz.T.).

Védője felhívta a bíróság figyelmét arra, hogy a fentiek nem úgy hallatszanak, mintha az ügy két vádlottja „véd- és dacszövetségben állna egymással”, és a pénz visszafizettetésének emlegetése sem arra utal, hogy a támogatásért cserébe viszontjutalmat adott volna K.S. Veres Margitnak.

Az egyik, Tiba Istvánnal folytatott beszélgetésben Veres Margit panaszkodik, hogy „nagy gondok vannak S.-sel”, aki olyankor is pénzt kér a csarnok használatáért, amikor nem kellene, és abban állapodnak meg, tisztázni kell a vállalkozóval a létesítmény igénybevételének – egyébként már szerződésbe foglalt – részleteit.

Veres Margit védője a tárgyaláson hangsúlyozta: bár az ügyészség azt állítja, a város a maga számára előnytelen, K.S. számára előnyös megállapodást kötött, kitűnik, hogy nem így van, hiszen „késhegyre menő viták” folytak arról, mi fér bele az önkormányzatnak biztosított ingyenes alkalmakba. Tiba István és Veres Margit is a városnak minél kedvezőbb feltételeket akart elérni, emiatt folyamatosan konfrontálódtak K. S.-sel. Még olyan ötlet is felmerült, hogy a büfé bevétele legyen az önkormányzaté, és azt fordítsa a női kézilabdacsapatra – idézte fel a beszélgetés egy részletét a védő.

Elismerést nem kapott

Abban az is elhangzott, hogy K.S. nem kapott meg egy elismerést, amit a sport támogatásáért szokott adni a város. A tárgyaláson K. S. ezen a ponton szót kért, és annyit mondott: „naiv hülyegyerek volt”, nem tudta, hogy milyen dolgok mennek a háttérben, elismerést pedig soha nem várt. Megjegyezte, Tiba István „nem méltatta arra”, hogy beszéljen vele, a LED-fal a sportegyesületé, és mindenki más is fizet érte. Veres Margit annyit fűzött a beszélgetésekhez, hogy azok ismerősök, barátok között zajlottak, gyakran vélemények és elméleti lehetőségek hangzanak el bennük, amiket kiragadva ismertetnek a tárgyaláson. Hangsúlyozta: minden vita ellenére együttműködött egymással az önkormányzat és K. S.

A titkos adatgyűjtés akkor is zajlott, amikor az ügyben megkezdődtek a tanúkihallgatások. A telefonbeszélgetések alapján a két vádlott eleinte nem is értette, „mi a problémája” az ügyészségnek. Annak kapcsán, hogy a vád szerint Veres Margitnak vesztegetésként adott autó értékéről, javítási költségeiről, stb. érdeklődtek a nyomozók, az érintett egy barátjának telefonba azt mondta: „a … (keresetlen szavak – Sz.T.) ügyész azt akarta bizonyítani, nekem ajándékba adták az autót, de ha ezt nem tudja bizonyítani, akkor azt, hogy érték alatti áron kaptam”. Védője szerint a használt jelzők alapján nyilvánvaló, hogy a lehallgatásról nem tudott, őszinte beszélgetést folytatott az ismerőseivel, melyekben ugyanazokat mondta, amit a bíróság előtt is, vagyis nem értette, mit tett volna jogszerűtlenül.

HBN–SzT


A vád

A vádirat szerint K.S. cége 2012 őszén rendezvénycsarnokot kezdett építeni Balmazújvárosban, és Veres Margit akkori jegyzővel megállapodott, hogy az hivatalos eljárása során arra fog törekedni, hogy az önkormányzat pénzügyi támogatást biztosítson az építéshez. Cserébe pénzt és egy autót adott a jegyzőnek.


Debrecen - Nem vallotta magát bűnösnek Veres Margit, Balmazújváros jelenlegi polgármestere és K. S. vállalkozó sem a bíróság előtt csütörtökön, annak a tárgyalásnak az első napján, mely vesztegetés vádja miatt indult a Debreceni Törvényszéken. Veres Margit elmondta, hogy egy lezárt borítékban pénzt vett át K.S.-től, ami azonban egy kölcsönösszeg volt Tiba István számára, akinek másnap oda is adta azt.


Debrecen - Telefonbeszélgetések titokban rögzített felvételeinek meghallgatásával folytatódott csütörtökön a hivatali vesztegetéssel vádolt balmazújvárosi polgármester (a történtek idején jegyző) pere a Debreceni Törvényszéken.


Debrecen - A korábbi alpolgármester szerint a képviselők először nem is tudtak a teljes összegről.

 

 


Debrecen - Függetlenül attól, hogy milyen tájékoztatást kaptak, mindenképpen a rendezvénycsarnok támogatására akarták fordítani azt a 180 millió forintot, amit az akkori polgármester „lobbizott ki” Balmazújváros számára – állították a Veres Margit vesztegetési ügyében csütörtökön meghallgatott tanúk a bíróságon. Úgy vélték, a város jó üzletet köt, hiszen az anyagi segítségért cserébe a majdani létesítményt bizonyos számú alkalommal ingyenes használatba kapja, továbbá a beruházást végző vállalkozó saját költségén még egy, az önkormányzat termálfürdője számára szükséges kútcsövezést is elvégez. Azt viszont nehezen tudták megmagyarázni, hogy ha az utóbbi nem volt a megállapodás része, akkor miért beszéltek folyton a kettőről együtt.


Debrecen - A rendezvénycsarnok építésére kapott a város 180 millió forintot – így tudták azok a jobbikos önkormányzati képviselők, akiket csütörtökön hallgatott meg a bíróság Veres Margit balmazújvárosi polgármester perében. Demeter Pál azt mondta, ezzel kapcsolatban „megvezették”, s ha tudta volna, hogy bármire költhető az összeg, elképzelhető, hogy más felhasználást javasol.


Debrecen - A Lázár-levél tanúsítja, hogy meghatározott céllal adták a pénzt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában