Helyi közélet

2016.11.22. 11:20

Újabb elismerés az agrárműszerközpontnak

Debrecen - Az 1998-ban minősült műszerközpont azóta is fenntartja minősítését.

Debrecen - Az 1998-ban minősült műszerközpont azóta is fenntartja minősítését.

Ötödik alkalommal nyerte el a legjelentősebb nemzetközi mezőgazdasági kereskedelmi szövetség, a GAFTA tanúsítványát a Debreceni Egyetem Agrárműszerközpontja. Évente mintegy 20 ezer élelmiszer-, talaj-, gabona- és takarmányminta érkezik be a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Agrárműszerközpontjába. A laboratórium műszerparkja a fizikai (gravimetria, sütőipari reológiai vizsgálatok, NIR) és kémiai analízis mellett lehetővé tesz elemanalitikai (lángfotometria, FAAS, ICP-OES) és mikrobiológiai vizsgálatokat, így például takarmányok rost-analízisét, zsírmennyiség-meghatározását, valamint illósav- és zsírsav-analízist is. A hagyományos módszereken túl molekuláris biológiai vizsgálatokat is végeznek a központban.

Az Agrárműszerközpont 1998-ban kapta meg először a Magyar Nemzeti Akkreditáló Testület minősítését, melyet ettől kezdve folyamatosan fenntart. Az utóbbi években közben többször elnyerte a legjelentősebb, világméretű gabona és takarmány-kereskedelmi szövetség, a GAFTA vizsgálólaboratóriumok számára nyújtott körmérésének minősítését, a Ring Test Certificate-et is. A legutóbb megkapott nemzetközi akkreditáció a 2016. november 1. és 2017. április 30. közötti időszakra szól.

Az 1878-ban alapított, londoni székhelyű szervezet célja, hogy előmozdítsa a mezőgazdasági termékek nemzetközi kereskedelmét. A világ 89 országában 1500 vállalkozás, illetve laboratórium a tagja, Szingapúrtól Kínán és Argentínán át egészen Olaszországig. A megszerzett minősítésnek köszönhetően a debreceni egyetemi laboratóriumban kiadott vizsgálati eredményeket a GAFTA minden tagszervezete elfogadja, ami megkönnyíti a magyar termények és termékek világpiacra jutását.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában