Helyi közélet

2016.11.06. 14:14

Pénz kellene a szekrényekre

Debrecen - A tervek szerint koncerteket, filmvetítéseket is tartanának az utcai könyvszekrényeknél.

Debrecen - A tervek szerint koncerteket, filmvetítéseket is tartanának az utcai könyvszekrényeknél.

Eldőlt, hogy két helyszínen, a Simonffy utca elején, a Halközben (a volt tejpiacon) és a Csokonai Színház mögött, az Ady parkban állítanánk fel az utcai könyvszekrényeket – ismertette kérdésünkre Szabó Krisztina, a Művésztér Egyesület elnöke, amikor arról kérdeztük, hogy hol tart most a néhány hónapja indult elképzelésük megvalósítása. Elmondta: az építmények terveit egy Debrecenből elszármazott fiatalokból álló építészcsoport, a Kende Projekt elkészítette. A néhány négyzetméteres, fedett, zár nélküli könyvszekrények nagyrészt fából lennének, ajtajuk nehezen összetörhető üvegből, vagy plexiből készülne. Az önkormányzat támogatja az ötlet megvalósítását, az engedélyeztetés folyamata elkezdődött.

Jó és rossz tapasztalatok

Az ötletgazdák a közelmúltban Óbudán és Nagyváradon tanulmányúton jártak. Óbudán már régóta vannak könyvszekrények, összesen hét, most készülnek a nyolcadik felállítására. Ebből négy felnőtteknek szóló, három pedig gyermekkönyvekkel van tele.

– Azt tapasztaltuk, hogy azok a könyvszekrények működnek jól, amelyeknél hangsúlyt fektetnek a közösségfejlesztésre és közösségi programokat is tartanak. Ahol ilyenek nincsenek – mint például Nagyváradon –, ott kevesen használják – fogalmazott Szabó Krisztina. Hozzátette, Debrecenben összesen 400-500 kötetet helyeznének el a néhány négyzetméteres ülőpaddal, felül napelemes lámpával ellátott szekrényekben. Az öt polc közül az alsóra a terveik szerint gyermekkönyvek kerülnének.

– Mivel korábban felmértük a debreceniek ezzel kapcsolatos igényeit, tudjuk, hogy jó lenne ott például helyi alkotók filmjeit vetíteni, akusztikus koncerteket, felolvasó esteket tartani, a hátsó rész pedig fiatal művészek kiállítóhelye lehetne – ismertette a Művésztér Egyesület elnöke.

Közadakozásból készülne

Szabó Krisztina azt is elárulta, hogy az első debreceni utcai könyvszekrények felállítását egyelőre a pénzhiány és még néhány engedély megszerzése hátráltatja. Az összeget elsősorban közadakozásból szeretnék összegyűjteni. Ezért minden szimpatizánst arra kérnek, hogy a legnagyobb közösségi oldalon, vagy az egyesület blogján keresztül vegyék fel velük a kapcsolatot. A néhány ezer forintos támogatások is sokat segítenének.

Amennyiben a két építmény a friss terveknek megfelelően készülne el, összesen csaknem másfél millió forintba kerülne. Ha ennél kevesebb pénz gyűlne össze, akkor lehet, hogy csak egy szekrény lesz, de olcsóbb megoldás is lehetséges. Egy használt telefonfülke felújítása, átalakítása 150-200 ezer forintból kijönne – állította a Művésztér Egyesület elnöke.

HBN–OCs


„Becsületkönyvtárként” működnek

Az olvasás népszerűsítését és a közösség erősítését célzó kezdeményezés keretében állandóan nyitott – könyvtáros által nem felügyelt – könyvekkel teli szekrényeket állítanának fel. Az abba betett könyveket a járókelők ingyenesen kivehetnék, beleolvashatnának, elolvashatnák, akár magukkal is vihetnék, majd visszavihetnék, esetleg más könyveket rakhatnának be a helyükre. Az első köteteket a szervezők biztosítanák.

A kezdeményezés Németországból és az USA-ból indult. Néhány éve több magyar város és falu is megpróbálkozott vele. Utcai könyvszekrények találhatóak például most Budapest több pontján, Veszprémben, Nyíregyházán, Balatonfüreden, Cserépfalun és Ivádon. Az ottani tapasztalatok szerint előfordul ugyan, hogy valaki végleg elvisz egy-egy könyvet, vagy „baleset” éri a köteteket, sőt pótolni is kell néha, ennek ellenére összességében többnyire mégis jól működik a rendszer.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában