Helyi közélet

2016.11.29. 09:52

Olvasói levél és reagálás: Egy választás margójára

Debrecen - <em>Amiről senki nem beszél, a pénz! Tudjuk, mennyibe került a szavazás, de azt nem tudják sokan, hogy mennyit kaptak a Fidesz által ideültetett emberek. Az önkormányzat által delegált személyek 15 ezer forint napi díjat kaptak, plusz egynapi igazolást arról, hogy pihenjék ki a vasárnap fáradalmait. A Fidesz által delegáltak még több juttatásban részesültek. Az egyetemisták és bedolgozó számlálóbiztosok szintén meg voltak fizetve. Én hatodik alkalommal voltam delegált, de eddig egyetlen fillért nem kaptam a munkám után!

Debrecen - Amiről senki nem beszél, a pénz! Tudjuk, mennyibe került a szavazás, de azt nem tudják sokan, hogy mennyit kaptak a Fidesz által ideültetett emberek. Az önkormányzat által delegált személyek 15 ezer forint napi díjat kaptak, plusz egynapi igazolást arról, hogy pihenjék ki a vasárnap fáradalmait. A Fidesz által delegáltak még több juttatásban részesültek. Az egyetemisták és bedolgozó számlálóbiztosok szintén meg voltak fizetve. Én hatodik alkalommal voltam delegált, de eddig egyetlen fillért nem kaptam a munkám után!

Én a hazám iránt érzet szeretetből végzem ezt a munkát, és mellette egyik pártnak sem vagyok elkötelezve. Nem értem a választási bizottságot sem, hogy miért hoznak olyan törvényeket, hogy csak a kormány által küldött számlálóbiztosoknak jár pénz! Nevetség tárgyává válunk a család és a baráti körünk előtt. Nem beszélve, amit el kell tűrnünk reggel hattól este nyolcig. Hogy meg lehet-e szokni? Próbálják ki!

- Szoboszlói Komlósi Sándor, Debrecen -

Olvasónk sorait elküldtük a helyi választási iroda vezetőjének, aki részletes tájékoztatást adott a szavazatszámláló bizottságok összetételének módjáról, illetve a díjazásról.

A tiszteletdíj 20 ezer forint

2016. október 2-án Debrecenben 137 szavazatszámláló bizottság működött, 711 taggal.

A választási bizottságokra – így a szavazatszámláló bizottságokra is – a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény rendelkezései vonatkoznak. A szavazatszámláló bizottságok választott és megbízott tagokból álltak.

A választottakat Debrecen közgyűlése választotta meg 2014-ben, a tagok megbízatása a következő általános választásra megválasztott választási bizottság alakuló üléséig tart.

A megbízott tagokat a pártok delegálták, az ő megbízatásuk a népszavazás végleges eredményének jogerőssé válásáig tartott.

A kormány egyetlen szavazatszámláló bizottságba sem bízott meg tagokat.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a szavazatszámláló bizottság választott tagjait tiszteletdíj illeti meg. A tiszteletdíj mértékét az országos népszavazások költségeinek normatíváiról, tételeiről, elszámolási és belső ellenőrzési rendjéről szóló 11/2016. (VI. 28.) IM rendelet állapítja meg. A szavazatszámláló bizottság tagjának tiszteletdíját 20 ezer forintban határozta meg a rendelet.

A szavazatszámláló bizottság tagjai (választott és megbízott tagok egyaránt) a szavazást követő napon mentesülnek a jogszabályban előírt munkavégzési kötelezettség alól, és erre az időre átlagbér illeti meg őket, amelyet a munkáltató fizet.

Debrecenben valamennyi szavazatszámláló bizottsági tagnak, mind a választott, mind megbízott tagoknak egész napi élelmezést biztosítottunk.

Az étkezésre központilag rendelkezésünkre bocsátott normatíva összegét saját, önkormányzati forrásból jelentősen megemeltük.

A debreceni helyi választási irodában sem egyetemisták, sem – ahogy az olvasó fogalmaz – „bedolgozó számlálóbiztosok” nem dolgoztak. A helyi választási irodának kizárólag esküt tett köztisztviselő tagjai voltak.

Számlálóbiztosok a népszámlálás keretében végeznek munkát.

Az országos népszavazáson választási bizottsági tagok és választási irodai tagok, a népszámláláson számlálóbiztosok dolgoznak.

Az országos népszavazás és a népszámlálás között semmiféle kapcsolat nincs, két teljesen különböző eljárásról van szó.

- Dr. Szekeres Antal, a helyi választási iroda vezetője -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában