Helyi közélet

2016.11.14. 17:28

Igazi sikertörténet: szorgos munka folyik a bárándi varrodában

Báránd - A szociálisan támogatott szférából a szövetkezet alapításán keresztül vezethet az út a versenyszférába.

Báránd - A szociálisan támogatott szférából a szövetkezet alapításán keresztül vezethet az út a versenyszférába.

Kétségtelen, a település közmunkaprogramjának legsikeresebb részlege a varroda – ez derült ki dr. Kovács Miklós polgármester tájékoztatásából, amikor Báránd foglalkoztatási helyzetéről érdeklődtünk.

Szociális szövetkezet alakításával meg lehet próbálni.

Dr. Kovács Miklós

– A volt művelődési ház épületében kialakított varrodában munkaruházatot készítenek a lányok, asszonyok. Ezeket a térségben tudjuk értékesíteni, de újabban vannak megrendeléseink a Dunántúlról is. Tavaly is és az idén is részt vettünk az országos közfoglalkoztatási kiállításon, és az ott kialakított kapcsolatok révén termékeink már eljutnak a távolabbi országrészekbe is.

Jelenleg 180 közfoglalkoztatott van Bárándon, de a nyári csúcsidőszakban 240-en is voltak. Ez igen magas arányt jelent, hiszen a falunak mintegy 2 ezer 700 lakosa van. A legtöbben a mezőgazdaságban, illetve az ott megtermelt alapanyagok feldolgozásán dolgoznak. Elsődleges cél a közkonyha ellátása, de jut szociális célokra, sőt eladásra is. Nemrégiben hozták létre a bútorasztalos-üzemüket, ahol utcanévtáblákat éppen úgy készítenek, mint például kerti szerszámok tárolására alkalmas kis faházakat. A betonelemgyártó üzem termékei a település közterületeinek karbantartásában, szépítésében alkalmazzák. És persze ne feledkezzünk meg a szövőrészlegről sem, ahol ottjártunkkor rongyszőnyegek készültek.

Üzleti tervet készítenek

Dr. Kovács Miklós polgármester egyelőre korlátozott lehetőséget lát a szociálisan támogatott közmunkaprogramból a versenyszférába való átmenetre. Ennek egyrészt a településen és a környéken a munkahelyek hiánya az oka, másrészt pedig a közmunkaprogramban készült áruk még nem lennének egészen versenyképesek. – Szociális szövetkezet alakításával és abban történő foglalkoztatás révén léphetnénk ki a piacra. Egyelőre a varrodánkat látom arra alkalmasnak, hogy önfenntartóvá váljon – vélekedett a településvezető, aki elmondta azt is, hogy a varrodának elkészítik az üzleti tervét, ez alapján pedig már látják, a részleg működhet-e szövetkezeti formában.

HBN–KZS


Vágópont négylábúaknak

A mezőgazdasági közmunkaprogram egyik speciális ága a strucctenyésztés Bárándon. Dr. Kovács Miklós polgármester nem titkolja, Tetétlen közelsége inspirálta őket arra, hogy belefogjanak ebbe a vállalkozásba is. A közeli kis faluban ugyanis évek óta eredményes a strucctartás.

– Tetétlennel kooperálva bérnevelést végzünk. A felnevelt madarakat visszavásárolják tőlünk. Célszerű lenne azonban a feldolgozás felé orientálódnunk. Keresett cikk a feldolgozott strucchús. Szárnyasok vágására alkalmas vágópont azonban nincs a közelünkben – mondja a polgármester, aki hozzáfűzte, hogy a települése önkormányzata is gondolkodik vágópont vagy vágóhíd létesítésén. Ez azonban nem a szárnyasok, hanem a négylábúak feldolgozásának az első fázisát valósítaná meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában