Helyi közélet

2016.11.18. 17:09

Egyetlen Facebook-poszttal kezdődött az oltalom, több száz gyermek álmát váltotta valóra

Debrecen - Baji Bernadett először saját baráti körétől kért segítséget 60 nehéz helyzetben lévő kisgyermek támogatására.

Debrecen - Baji Bernadett először saját baráti körétől kért segítséget 60 nehéz helyzetben lévő kisgyermek támogatására.

Lelkes hang szól bele a telefonba, amikor egy esős délelőttön felhívtam Baji Bernadettet. A személyes találkozás elmaradt, hiszen a debreceni születésű nő jelenleg Budapesten él. A reklámszakmában dolgozó Bernadettről azonban kevesen tudják, hogy eddig több száz rossz sorsú gyermeknek nyújtott segítséget az elmúlt évek során.

Nekik óriási dolog

Két évvel ezelőtt a lányt egy jó barátnője, Priger Inez kereste meg, akiben felmerült a kérdés: miért ne adná tovább a háztartásában fellelhető olyan dolgait, amelyek számára nélkülözhetőek, a rászorulóknak viszont annál nagyobb segítséget jelentene? – Életem során számos hátrányos helyzetű gyerekkel találkoztam, nem is volt kérdés, hogy igent mondjak ötletére – mesélte Bernadett. Így indult el tehát a két nő közreműködésében az „Add tovább” nevezetű kezdeményezés a Facebookon. Kezdetben 60 nélkülözésben élő kisgyereket leptek meg karácsonykor az általuk előzőlegesen összeállított kívánságlistájuk alapján, a program azonban olyan népszerűvé vált, hogy tavaly decemberben már 250 gyerkőc örülhetett ajándékának.

Lelkes támogatók

– Apukámat városszerte ismerték önzetlenségéről. Valószínűleg tőle örököltem segítőkészségemet – magyarázta. Bernadett és a négy gyermek­otthon (debreceni, pécsi, oroszlányi és mándoki) közötti kapcsolat megmaradt, így értesült a lány az oroszlányi Benedek Elek Általános Iskola és Kollégium igazgatójától nyár közepén, mire lenne a gyermekeknek még szüksége. – A kollégium lakóinak nagy vágya volt egy trambulin, ami 80 ezer forintos költséget jelent. Mivel az iskola önerőből nem tudta finanszírozni az eszközt, egy posztomban segítséget kértem a barátaimtól – meséli. A bejegyzés hatására öt percen belül érkezett az első utalás, másnapra már összegyűlt a kitűzött pénzösszeg. Egy hét leforgása alatt pedig összesen 450 ezer forint érkezett be, így a trambulin mellett iskolakezdési cikkekre, tisztálkodási szerekre és tartós élelmiszerre is telt az önkénteseknek. – Az adományok kisebb-nagyobb összegekben érkeztek. Volt, aki céges felajánlással járult hozzá, de páran a fizetésükből megmaradt utolsó ezer-kétezer forinttal támogatták a jó ügyet – mondja, hozzátéve, hogy összesen 60 barátja segítségével valósította meg a gyermekek álmát.

Beosztásra van szükség

– Számomra nem az nyújtja az igazi örömet, amikor a lurkók megköszönik az ajándékot. Sokkal jobban esik a lelkemnek, amikor használatba veszik az új holmijukat, és láthatom az arcukon a felhőtlen boldogságot – meséli meghatódva. Na és a hőn áhított trambulin? Amióta elfoglalta méltó helyét az oroszlányi kollégiumban, hatalmas népszerűségnek örvend. – Az igazgató üzenete alapján annyira imádják a lakók, hogy beosztást kell készíteniük, ki, mikor veheti használatba, sokan aludni is szeretnének benne.

Akadnak újabb célok

Kérdésemre, miszerint gondolkodnak-e az Add tovább kiszélesítésén, Bernadett hezitál. – Természetesen azon vagyunk, hogy a technika egyre profibb, az ajándékok elszállítása minél korszerűbb legyen. Azonban nem biztos, hogy szeretnénk tovább terjeszkedni, hiszen nagyon sok szabályozás van érvényben alapítvány létrehozásával kapcsolatban. Számomra ez egyfajta bürokratikus harcnak tűnik, amiből inkább kimaradnék – a lány elmondása szerint pont abban rejlik önkéntes munkálatuk ereje, hogy az kezdetben csak a baráti körének közreműködésével indult. Hogy mit tartogat a jövő? Az augusztusi pénzgyűjtési akció sikerességén felbuzdulva Bernadett optimistán tekint előre. – Az önkéntesség során több emberrel kapcsolatba kerültünk, akikkel összefogva nem csak évi egyszer, de több alkalommal is szervezhetnénk akciókat. Ilyen lehetne például egy nyári tábor lebonyolítása, vagy egy gyermeknapi ajándékozás megszervezése – mondja, hozzátéve, hogy így is elmondhatatlanul hálás az emberek eddigi segítségéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában