Helyi közélet

2016.10.23. 11:42

Saját terápiájával gyógyította betegeit

Debrecen - Elment egy tudós, egy igaz ember – dr. Fachet Józsefre emlékezik a Debreceni Egyetem.

Debrecen - Elment egy tudós, egy igaz ember – dr. Fachet Józsefre emlékezik a Debreceni Egyetem.

Dr. Fachet József 1935-ben, Munkácson született. Középiskolai tanulmányait Budapesten a Szent László Gimnáziumban, kitűnő érettségivel végezte, 1953-ban. Orvosdoktori diplomáját 1959-ben a „summa cum laude” szerezte Budapesten az Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. 1959-től az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézetének Kórélettani Osztályán, de helyileg először az I. sz. Belgyógyászati Osztályán kezdett dolgozni, ahol tumoros és endokrin betegekkel való kapcsolata ösztönözte arra, hogy a kutatói pályát válassza, miután tapasztalta az igen hiányos tudást ezen betegek gyógyításában. 1972-től az MTA Szegedi Biológiai Központja Genetikai Intézetének munkatársa. Itt az immungenetikai osztályt szervezte meg és vezette, illetve hazánkban újdonságnak számító beltenyésztett egérházat hozott létre kutatásaihoz. Kandidátusi értekezését 1973-ban védte meg. 1980-tól 2000-ig a Debreceni Orvostudományi Egyetem Kórélettani intézetének igazgató professzora. Kutató és oktató tevékenységét ezt követően is folytatta, egyetemi tanárként, egészen 2005-ig. Igazgatóként és tanszékvezető egyetemi tanárként újjászervezte a kórélettan magyar és angol nyelvű képzését és az országban elsőként vezette be az „Általános Immunphysiológia” tárgy oktatását és önálló vizsgáztatását, kiterjesztve az akkori KLTE hallgatói számára is. A TDK-s, illetve OMFB ösztöndíjasok képzését is irányította. 1995-től az MTA doktora. Fő kutatási területe az immunválasz genetikai és humorális szabályozása, valamint terápiás befolyásolása. Nemzetközi immunológiai világkongresszusok előadójaként, szekcióvezetőjeként beszámolt egy új immunmodulátor poliszacharida és később a tumor asszociált antigénnel kombinált daganat-bioterápiás törekvés elméleti és gyakorlati eredményeiről és perspektíváiról. A magyarországiak mellett számos nemzetközi tudományos társaság tagja volt, munkássága új perspektívákat nyitott meg a daganatos betegek immunterápiás kezelésében. Kutatásai mellett jelentős oktatói tevékenysége is. Nemzetközi jelentőségű tudományos munkássága és értékes oktatói tevékenysége elismeréseképpen 2008-ban Debrecen Város elismeréseként Hatvani díjat kapott. 2002-től Budapest XVII. kerület, Rákosmente Díszpolgára. Több száz magyar és angol nyelvű tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője. A Korélettan tankönyv immunológia négy fejezetének szerzője, melyet egy éve adtak ismét ki, változatlan tartalommal.

Állandó lakosa volt 1948-tól Rákoshegynek, majd a XVII. kerületben élt, de igazgatói kinevezése után 1980-ban Debrecenbe költözött. Az 1960-as években több esztendőn át a Budapest XVII. kerületi Művészetbarátok Körének elnöke volt. Az elmúlt tíz évben az immunerősítő hatóanyagait kutatta fejlesztette és saját terápiájával gyógyította a betegeket, köztük számtalan Debreceni lakost is.

Prof. dr. Fachet Józsefet a Debreceni Egyetem, az Általános Orvostudományi Kar és Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata saját halottjának tekinti.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában