Helyi közélet

2016.10.28. 13:45

Oly korban élek én…

<em>Rögtön tisztázzuk, semmilyen párhuzamot nem kívánok vonni a tragikus sorsú költő, Radnóti Miklós második világháborús, vérzivataros korával, az egy másik. De ez sem hasonlít egyetlen korábbira sem, amennyiben mégis, az csakis a véletlen számlájára írható. A kor, melyben élek, élünk, nem az igazságé, a tisztaságé, az ártatlanságé. Ebben nem különbözik egyetlen korábbitól sem, ami nem csoda, ilyet elvárni naivság.</em> Égerházi Péter jegyzete.

Rögtön tisztázzuk, semmilyen párhuzamot nem kívánok vonni a tragikus sorsú költő, Radnóti Miklós második világháborús, vérzivataros korával, az egy másik. De ez sem hasonlít egyetlen korábbira sem, amennyiben mégis, az csakis a véletlen számlájára írható. A kor, melyben élek, élünk, nem az igazságé, a tisztaságé, az ártatlanságé. Ebben nem különbözik egyetlen korábbitól sem, ami nem csoda, ilyet elvárni naivság. Égerházi Péter jegyzete.

Ám volt idő, amikor az adott szó többet ért minden mai garanciavállalásnál. Olyan is, hogy a sérelmekért szemtől szemben kértek elégtételt, nem utánanyúltak sunyi módon a „párbajpartnernek”, ellehetetlenítve az életét, tönkretéve a jövőjét. Abban a korban már éltem is, amikor az emberek hagyták nyugodtan ünnepelni a másikat, mert tiszteletben tartották, ha mások másképpen gondolkodtak, az ellenvéleményüknek máshol adtak hangot. Még arra is emlékszem, hogy a szentek keze kevésbé hajlott maguk felé, mint a mai időkben. Amikor az élni, és élni hagyni elv alapján nem úgy rétegződött a társadalom, mint manapság. Vagy amikor a médiatúlsúly az igényekhez igazodott. Milyen kor vár még ránk…?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában