Helyi közélet

2016.10.19. 08:56

Gyűjtsd magadnak!

<em>Mivel Debrecenben sok helyen szemétdombbá alakultak a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, valószínűleg megszüntetjük azokat, amelyeknél nagyon rossz a helyzet – jelentette be a polgármester a közgyűlésen. Papp László szerint a színes műanyag gyűjtőedényeket a családi és társasházakhoz kihelyezett, sárga fedelű, kék kukákkal igyekeznek pótolni. Azokba műanyag-, papír- és fémhulladékot lehet beletenni.</em> Orosz Csaba írása.

Mivel Debrecenben sok helyen szemétdombbá alakultak a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, valószínűleg megszüntetjük azokat, amelyeknél nagyon rossz a helyzet – jelentette be a polgármester a közgyűlésen. Papp László szerint a színes műanyag gyűjtőedényeket a családi és társasházakhoz kihelyezett, sárga fedelű, kék kukákkal igyekeznek pótolni. Azokba műanyag-, papír- és fémhulladékot lehet beletenni. Orosz Csaba írása.

A kérdés most az, hogy azok, akik eddig sem tudták, hogy mire való a szelektív szemétgyűjtő sziget, csak egy nagy szemétdombnak gondolták, ezután hogyan fogják megtanulni a sárga fedeles kukák helyes használatát? Sok nagyobb szemétdomb helyett, az új kukák körül, több kicsi születik? Ez a gondolat minden bizonnyal Debrecen vezetőinek is eszébe jutott, és úgy döntöttek, hogy pályázatot nyújtanak be az államhoz egy hulladékválogató létrehozására. Ebben az üzemben olyanokat is foglalkoztatnék (rövidebb-hosszabb ideig), akiket a közterület-felügyelet a szelektív szigeteknél háztartási szemét lerakása közben tetten ért. Biztosan lenne nevelő hatása. Ugyanakkor az is igaz, hogy a szemétből kinyert nyersanyagok értékesítéséből az azzal foglalkozó cégeknek bevételük keletkezik. Abból valamennyit akár vissza is oszthatnának azoknak, akik pontosan, az előírásoknak megfelelően végzik ezt a tevékenységet. Ezzel a pénzzel, vagy az így csökkentett szemétszállítási díjjal pedig talán még azokat is lehetne motiválni, akik most magasról tesznek az egészre. Vagyis nemcsak a szemléletnek, hanem az üzleti modellnek is változnia kellene.


Debrecen - Amennyiben Debrecenben lenne egy korszerű hulladékválogató üzem, akár 30-40 százalékkal is csökkenhetne a lerakóba kerülő szemét mennyisége – ismertette Papp László polgármester a csütörtöki közgyűlés elején. Szavaiból kiderült, hogy ilyen üzemek létrehozását összesen 5,7 milliárd forinttal támogatja most az állam. Mind a 30 képviselő az igen gombot nyomta meg akkor amikor az volt a kérdés, adjanak-e be pályázatot erre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában