Helyi közélet

2016.10.05. 07:27

Drasztikus díjemelés miatt háborognak a bérlők

Hajdúnánás - Az eddigiekhez képest ötszörösére emelte a Hajdúnánási Építő és Szolgáltató Kft. a gyógyfürdő melletti hétvégi házas övezet bérleti díjait, amit a bérlők nem akarnak elfogadni. Nem az emeléssel van problémájuk, hanem annak drasztikus mértékével, ugyanis az eddigi 600 forint négyzetméterenkénti ár helyett 3 ezer forint plusz áfa az új bérleti díj.

Hajdúnánás - Az eddigiekhez képest ötszörösére emelte a Hajdúnánási Építő és Szolgáltató Kft. a gyógyfürdő melletti hétvégi házas övezet bérleti díjait, amit a bérlők nem akarnak elfogadni. Nem az emeléssel van problémájuk, hanem annak drasztikus mértékével, ugyanis az eddigi 600 forint négyzetméterenkénti ár helyett 3 ezer forint plusz áfa az új bérleti díj.

  • Szólláth Tibor polgármester azzal magyarázza, hogy csak ilyen bevétel mellett lehet elvégezni ott az elodázhatatlanul szükséges fejlesztéseket.
  • A bérlők szerint viszont a tőlük elvárt bérleti díjnak a töredékéből megvalósíthatók lennének az általuk megismert tervek.
  • Úgy vélik, csak ki akarják tenni onnan a szűrüket, hogy a területet másképpen hasznosíthassák.
  • Szeptember 30-án lejárt az a határidő, amit a gyógyfürdő melletti hétvégi házas övezet bérlőinek adott a Hépszolg Kft. az általa módosított bérleti szerződés elfogadására. Mivel az úgynevezett sziget 29, illetve a többi terület 63 bérlője közül mindössze négyen írták alá, a többieknek jövő év április végére elgereblyézett állapotban kell átadniuk a saját tulajdonú felépítményeik eltávolítása után a bérelt területet. Erről a bérlők képviselője, a miskolci Kaziczka Mihály számolt be a Hajdú-bihari Naplónak.

    Régen fillérekért

    A területet még a szocialista nagyüzemek és téeszek bérelték ki a várostól, hogy dolgozóikat ott üdültessék, akik később megvásárolhatták a bérleti jogot. Fizették is rendesen az önkormányzatnak a rendkívül csekély összegű díjat, majd az utóbbi években már az övezet működtetését átvevő Hajdúnánási Építő és Szolgáltató Kft.-nek. Még akkor sem gondolták meg magukat, amikor 2013-ban a négyzetméterenkénti díjat az addigi 300-ról a duplájára emelték, de az idei ötszörös szorzó már sok(k) volt nekik.

    Fotó: Derencsényi István

    Átlagban 50 négyzetméterrel lehet számolni azt az alapterületet, amelyen a tulajdonukat képező felépítmény (általában faház) áll, ennyi után kell fizetni a bérleti díjat. Ez az új tarifa szerinti, 3860 forinttal Kaziczka Mihálynak évi 205 ezer forintot jelent, s ne felejtsük el, szezonális a bérlemény kihasználtsága. Van azonban, akinek 92 négyzetméter után kell fizetnie. Ezek után érthető a háborgásuk.

    Nem szavaztak róla

    Szólláth Tibor polgármester egészen más irányból közelít a problémához hangsúlyozva, valójában már nem is az önkormányzat, hanem a Hépszolg az illetékes ebben az ügyben. Szerinte évtizedeken keresztül szinte ingyen vehették igénybe a területet a bérlők, akiknek a befizetései még a fenntartást sem fedezték. Ezen változtattak előbb három éve, de a több évtizede elmaradt fejlesztések megvalósításához indokolt a díjemelés mostani mértéke. Annál is inkább, mert időközben négycsillagossá vált a gyógyfürdő, így nem engedhető meg a szomszédságában az az elhanyagoltság, ami most több bérleményt jellemez. Hozzátette, szeretnék, ha maradnának a mostani bérlők, de aki nem írta alá a szerződést szeptember 30-ig, annak le kell bontania a felépítményét, ettől nem tudnak eltekinteni.

    Fotó: Derencsényi István

    Pedig a bérlők éppen ezt szeretnék elérni, mert nem zárkóznak el a díjemeléstől, viszont a mértékét csökkentetni akarják. Ezért szerették volna, ha a testület szeptember 22-én egy képviselő indítványára napirendre veszi a problémájukat. Ezt a testület nem szavazta meg, de ígéretet kaptak arra, hogy rendkívüli gyűlést hív össze az önkormányzat az ügyben.

    Kinek a kompetenciája?

    Az iméntiekhez Szólláth Tibor annyit fűzött hozzá, hogy ki szeretnének ebből maradni, a Hépszolg benne az illetékes, így nem is testületi döntés kérdése a díj mértéke. Ezt azonban vitatják a bérlők, mert szerintük egy önkormányzati gazdasági társaság csak a képviselő-testület beleegyezésével hozhat döntéseket, de ebben az esetben erről szó sincs, sőt, ők is mindössze három hetet kaptak a szerződés aláírására. Ennek híján vihetik a házukat, ahová akarják, de hova! Mivel Kaziczka Mihályék jogi képviselője szerint már az alapszerződésben is vannak jogilag hibás részek, valamint az indokolatlanul nagymértékű emelés miatt, valószínűleg peres útra terelik az ügyet, ha a bérbeadó nem hajlandó a kompromisszumra.


    Látszatfejlesztések?

    Miután a bérlők nem kaptak érdemi választ az ötszörös emelés okára, végül szeptember 19-én sikerült kicsikarniuk az egyeztetést a Hépszolg vezetőivel, akiktől mi is szerettük volna megtudni az ott elhangzottakat, de kedden nem sikerült elérni őket, így az indokaikat is csak Kaziczka Mihálytól hallottuk. Eszerint a társaság arra hivatkozik, hogy az utak murvázására, a közvilágítás felújítására, a fű lekaszálására, illetve a terület bekamerázására kell a megemelt bérleti díj. A bérlők szerint ilyen ígéreteket már korábban is kaptak, a kamerák felszerelése értelmetlen, a közvilágítást pedig a szolgáltató két éve újította fel.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában