Helyi közélet

2016.10.21. 08:53

Debrecenből indult, most a világot hódítja fejlesztésével Varga Levente

Debrecen - Chilében már jól ismerik Varga Leventéék világújdonságnak számító szoftverét.

Debrecen - Chilében már jól ismerik Varga Leventéék világújdonságnak számító szoftverét.

Santiago után Dubai előtt találkoztunk, hogy beszélgessünk eddigi életéről, karrierjéről és a terveiről. Mindössze 32 éves a debreceni születésű Varga Levente, de az informatikában már a nemzetközi hírnevet ostromolja, saját fejlesztésű szoftvereivel a dróntechnológia egy új felhasználási formáját dolgozta ki, ami egyedülálló az egész világon.

Ipari automatizálással kezdte

Életútjának 2007-ig tartó része teljesen szokványos, tanulmányait Debrecenben végezte, az egyetem angol és informatikai szakán szerzett diplomát. Azért mégis volt benne egy érdekes mozzanat, harmadévesként már egy OKJ-s tanfolyamon tanított nála idősebb felnőtteket, majd a Bethlen közgazdasági középiskolában, illetve a „Kiskossuthban” oktatta az informatikát. Ettől még nem akart pedagógus lenni, a programozás érdekelte igazán. Ma már furcsán hangzik, de rajta kívül nem nagyon akart senki külföldre menni a csoporttársai közül, neki viszont feltett szándéka volt, jóllehet előtte nagyon kevés időt töltött más országokban.

– Egy főleg közgazdasági érdeklődésű fiatalokat tömörítő nemzetközi diákszervezeten, az AIESEC-en keresztül pályáztam több helyre is gyakornoki munkára, kis híján Panamába mentem, végül Hollandiában kötöttem ki. Egy olyan céghez kerültem, ahol ipari automatizáláshoz kellett programokat készíteni.

A középvállalkozásnak számító, Eindhovenhez közeli településen működő cégnél már a második hónap után felajánlották Leventének, hogy fél év elteltével is maradhat, amivel ő élt is. Olyannyira, hogy végül öt évet töltött a társaságnál, s közben dolgozott nekik többek között Kínában, az Egyesült Államokban és Finnországban. Utóbbi helyen egy négyszintes raktár hatmillió eurós költségvetésű automatizálását végezték, amit utóbb már ő irányított. Annyira elégedettek voltak vele a hollandok, hogy egyedüliként megengedték neki a távmunkát, így hazaköltözött, és innen dolgozott két évig, csak a gyakorlati tesztelésekre utazott vissza.

Folytatás az ENSZ-nél

– Nagyon szerettem a munkámat, sokáig nem zavart a gyakori utazás sem, sőt élveztem a más kultúrákkal ismerkedést, hiszen a diákszervezet mindenhol önkéntesekről is gondoskodik, akik szívesen szerveznek programot az odaérkezőknek. Három év után azonban meguntam, hogy folyton cserélődtek körülöttem az emberek, vágytam haza, amit a cégem megértett, így előbb Debrecenből dolgoztam nekik, majd Budapestre költöztem, mivel itt még nem voltak coworking irodák, ahol mindent biztosítanak a távmunkához.

Öt év után megválva a hollandoktól, 2012-ben az ENSZ magyarországi szervezeténél folytatta tevékenységét, oktatott, illetve ilyen tartalmú mobil applikációt fejlesztett ki. Tovább járva a világot, Kenyában képezett ki oktatókat és élt egy ideig, olykor a fegyverek és a terror árnyékában. Az Egyesült Nemzetek Szervezeténél végzett két és fél évig tartó munkájához kapcsolódva Levente érdekességként említette, hogy arra az időszakra teljesen kivették a magyar ellátó rendszerből, csak az ENSZ-hez tartozott minden téren. Ám az meglehetősen bürokratikus rendszer, ezért inkább már a saját lábára akart állni.

– Először kivettem két hónap szabadságot, és drónokkal kezdtem foglalkozni. Kijártam a Margit-szigetre reptetni a kis szerkezeteket, majd kezdtem átprogramozni azokat. Kezdetben zenére „táncoltattam” őket, majd továbbgondoltam, hogy mit lehetne még velük csináltatni. Katasztrófahelyzetekben emberi életek függnek attól, milyen gyorsan reagálnak a mentőcsapatok, melyek a legtöbb esetben nagyon jól képzettek, és rendelkeznek ugyan fejlett technikai felszerelésekkel, számítógépes programokkal, térképészeti megoldásokkal, de kevesen ismerték fel és használják ki a drónok nyújtotta előnyöket. Ebben segít az általam, illetve a cégem, a DroneIQ által kifejlesztett szoftver, ami egyesíti a piacon már létezők leghasznosabb tulajdonságait. Ugyanakkor továbbfejleszti azokat, mivel rendszerezi és el is raktározza az információkat.

Térhatású térkép

A drónok percek alatt több ezer fotót képesek készíteni, amelyeket a szoftverrel 2 vagy 3 dimenziós térképpé alakítanak át. Ennek segítségével a mentőcsapatok megtudhatják, hová érdemes menni először túlélőket felkutatni, és oda hogyan lehet a legoptimálisabb útvonalon eljutni. A felvételek megoszthatók, így a többi mentőcsapattal értékes időt és energiát spórolva lehet együttműködni.

Ez a technológia jóval olcsóbb és hamarabb alkalmazható, a hasonló eredménnyel járó műholdas, illetve helikopteres légi felderítésnél, ezért valószínűleg nagy jövő előtt áll. Nem véletlen, hogy egy chilei startup programban – ahová 2400 jelentkező közül 80 kerülhetett – kapott fejlesztési és tesztelési lehetőséget Varga Levente és kis csapata, benne a két évvel fiatalabb öccsével, Péterrel. A Santiago Flying Labs-szal és az UAViators szervezettel közösen kidolgozott szoftver a világ bármely részén használható, mivel a mentési folyamatok mindenhol hasonlóak.

Itthon a közelmúltban egy Pécsváradon tartott mentési gyakorlatnál tesztelték a DroneIQ újdonságát, mely iránt már Amerikából is mutatkozik érdeklődés, miután a nagy fejlődés előtt álló debreceni cég néhány hónapja önálló standon mutatkozott be a világ legnagyobb startup konferenciáján és versenyén Austinban. Jelenleg pedig Dubaiban teszi ugyanezt az ottani, szintén nemzetközi jelentőségű kiállításon.

Varga Levente elmondta még, hogy közreműködtek a chilei dróntörvények kidolgozásában, s az ott szerzett tapasztalataikat igény esetén szívesen megosztják a magyar törvényhozás képviselőivel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában