Helyi közélet

2016.09.04. 08:33

Szeresd a hasad a szülés után is!

Debrecen - Hallottak már a várandósság utáni szétnyílt hasizomról?

Debrecen - Hallottak már a várandósság utáni szétnyílt hasizomról?

Az orvosi neve rectus diastasis a jelenségnek, amikor az egyenes hasizmok középen, függőlegesen szétválnak és eltávolodnak egymástól. Meglepő módon kevesen ismerik a jelenséget, pedig a kismamák zömét érinti. Az izmok működésének gyengülése hátfájáshoz vezethet, de még hasfali sérv is kialakulhat. A hasizmok erősítésekor szokásos felülések, hasprés nemhogy használnának, még ártanak!

Következménye lehet a hátfájás

Debrecenben Nagy Katalin sportoktatótól tanulhatjuk az erre a problémára kifejlesztett „LoveYourBelly hasizomfejlesztő- és regeneráló” elnevezésű speciális gyakorlatok titkát.

– A has közepén erős kötőszövetes lemez található, a linea alba, ami összeköti az egyenes hasizom két oldalát – mutatta be anatómiai ábrán a tanfolyamon Nagy Katalin szakember. – Ez a kötőszövet nyúlik meg és válik szét a várandósság idején. Tíz kismamából nyolcat érint, s ezt nem lehet megelőzni! – szögezte le határozottan. Ha a hasfal nem látja el a feladatát, akkor a gerinc veszi át a funkcióját. A szétnyílt hasizom következményeként nagyobb terhelés hat a gátizmokra, a gerinc melletti izmokra. Derékfájást, hátfájást, illetve inkontinenciát, gyengült gátizmokat okozhat. Kialakulhat gerincsérv, hólyagsérv, s ilyen állapotban nagyon nem ajánlott az intenzív edzés, futás. A népszerű hasprés gyakorlat pedig kifejezetten ellenjavallt ebben az állapotban, az csak még inkább eltávolítja a has­izmokat egymástól – fűzte hozzá.

Műtét nélkül regenerálódik

– De nem kell megijedni, speciális gyakorlatokkal, a helyes mozdulatok (hogyan emelünk, ülünk, állunk), és korrekt testtartás elsajátításával a hasizom regenerálható – biztatott Nagy Katalin LYB tréner. A speciális tornagyakorlatok megszüntetik a rést az egyenes hasizmok között.

– A császármetszés után 10-12 héttel, természetes szülés után 6-8 héttel már el lehet kezdeni tornázni. A haránt és ferde hasizmok együttes edzésével érjük el, hogy az egyenes hasizom középre húzódjon, a rés csökkenjen – avatott be a részletekbe Nagy Katalin. Hozzátette: azt minden anyukánál megvizsgálom, hogy mekkora rés nyílik az egyenes hasizmok között. A vizsgálatra azért van szükség, mert a kötőszöveti sérülés mértéke meghatározza, hogy mely gyakorlatokat végezhetik az anyukák. Ezt követően pedig sorban megismerkedtünk a speciális technikával végzett hasizomgyakorlatokkal. Ezután már csak némi szorgalomra van szükség és a has gyorsan képes regenerálódni, hamar látványos eredmény érhető el a megfelelő mozdulatok rendszeres végzésével. – A babavárás óriási változásokkal jár egy női szervezet számára, de jó hír, hogy a megfelelő technikával végzett gyakorlatok segítségével könnyen visszanyerhetjük hasunk régi formáját. A törődés, pozitív változás az, amivel szeretni tudjuk a hasunkat a torna nevének megfelelően! – zárta szavait a szakember.

Nagy Katalin védőnő intim tornát oktatott, amikor először találkozott a rectus diastasis jelenségével. Egy kifejezetten vékony anyuka panaszolta, hogy erős székelés után, erőlködéskor „hordóhasa” lett. Katalin azonnal utána járt a lehetőségeknek, s rátalált a „LoveYourBelly hasizomfejlesztő– és regeneráló” gyakorlatrendszerre, amelynek egyetlen trénere a cívis városban.

HBN-Kovács Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában