Helyi közélet

2016.09.08. 13:20

Ön érzékeli a környezetében a munkabérek növekedését?

Debrecen - Az általunk <a href="http://www.haon.hu/nem-csak-a-ket-szep-szemeert/3178304" target="_blank">megkérdezett hajdú-bihari cégvezetők</a> szerint a bérfejlesztés létkérdés egy vállalat életében, és mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki megfelelő szakembereket szeretne foglalkoztatni. Most a másik oldalról is megvizsgáltuk a kérdést: az egyszeri munkavállalók nyilatkoztak, mit tapasztalnak a munkabérek alakulásával kapcsolatban.

Debrecen - Az általunk megkérdezett hajdú-bihari cégvezetők szerint a bérfejlesztés létkérdés egy vállalat életében, és mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki megfelelő szakembereket szeretne foglalkoztatni. Most a másik oldalról is megvizsgáltuk a kérdést: az egyszeri munkavállalók nyilatkoztak, mit tapasztalnak a munkabérek alakulásával kapcsolatban.

– Nem látom, hogy egyszerűbb lenne pénzt félretenni, lehet, emelkedtek a bérek, de ez még mindig nem elég – osztotta meg velünk Erdei Csenge.

Rigda Norbert sem vette észre, mert – mint mondta – ha csak kicsit emelkednek a bérek, az nem számottevő. – 10 vagy 20 ezer forintnál már esetleg érezhető lenne, de most nem nagyon látszik semmi – tette hozzá.

Hegyi Balázs nem igazán tapasztalta; még diák, így csak a felnőtteket látja. Úgy hiszi, hogy a többség nem is tesz félre, mert nincs miből. Szerinte ezt egy nagyobb emeléssel lehetne megoldani csak.

– Rájöttek, hogy muszáj többet adni az embereknek. Egy tendencia, lehet, elindult, de ez még mindig kevés. Félretenni nem igazán lehet, mert amit emeltek is esetleg, az elmegy más szükséges dologra – fogalmazott Czeglédi Andor.

– Angliában esetleg, de itthon biztos nem, ez kevés. Nehéz megállapítani, mert inkább azok számára érdekes, akik közalkalmazottak, a piacon úgyis a munkáltató és a munkavállaló közös döntése. Nagyon nehéz megragadni, hogy mi az a béremelkedés – vélekedik Pintér Ákos.

Vigh László Miklós külföldön él, így nem is érinti az itteni helyzet, de szerinte máshol sem érezhető a fizetésnövekedés. A minimálbér papíron több, de a vásárlóértéke romlik, a bérek nem duplázódtak, de az árak igen. Szerinte a fizetések stagnálnak, maximum illegálisan növekszenek, bejelentés nélkül.

HBN-BR | Fotók: Matey István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában