Helyi közélet

2016.09.01. 13:18

Olvasóink napfényes mátrai kavalkádja

Mátra - Egész napos kiránduláson ismertük meg hazánk egyik legszebb részét.

Mátra - Egész napos kiránduláson ismertük meg hazánk egyik legszebb részét.

Augusztus utolsó szombatján a Mátrában kalandoztunk közel hetven olvasónkkal, akik a nap folyamán ismét egy igazi, jó kedélyű csapattá kovácsolódtak össze. Ellátogattunk a Parádi-Tarna völgyben fekvő gyönyörű fekvésű, szinte egybenőtt hegyi településekre, valamint Magyarország legmagasabb pontjára. Első állomásunk Recsken a Nemzeti Emlékpark volt: az egykori kényszermunkatábor helyén megtekintettük az egykori rabok emlékét őrző emlékművet, valamint egy valósághű barakkban berendezett kiállítást.



Ősi mesterségek megismerése

Parádfürdőn a különleges, fagerendás, díszes külsejű Cifra Istállót fedeztük fel, mely ma a lovak mellett Kocsimúzeumnak ad helyet. A katlanszerű völgyben, hegycsúcsok által körülvett Parádsasváron a kihalófélben lévő ősi mesterség, az üveggyártás két ágával ismerkedünk meg. Ellátogatunk egy üvegmanufaktúrába, ahol még az üvegfújást is kipróbálhatjuk; az egykori üveggyár múzeumába: a Kristály Galériába, mely ólomkristály és egyedi festett üvegei egykor az egész világon keresettek voltak, majd egy ólomkristály csiszoló műhelybe is. A napsütéses nyári napot a Kékestetőn zártuk, ahol az 1014 méteres magassági pontot egy nemzeti színűre festett kő jelzi. Tartalmas nap után a kora esti órákban érkeztünk haza.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában