Helyi közélet

2016.09.13. 09:08

Olvasói levél: Életet mentett egy jól belőtt GPS - de mire megy a mentő a koordinátákkal?

Debrecen - <em>Bár az emberek többsége a GPS-t az autós navigálással azonosítja, sok másra is jó, főleg mióta nem (csak) önálló eszköz, hanem az okostelefonok többsége is képes GPS-ként működni.

Debrecen - Bár az emberek többsége a GPS-t az autós navigálással azonosítja, sok másra is jó, főleg mióta nem (csak) önálló eszköz, hanem az okostelefonok többsége is képes GPS-ként működni.

A közelmúltban kirándultunk néhányan a kies Pallagi erdőben. Egy kisebb lépésszaporítás után szúrni kezdett – nem kell megijedni, nem túl erősen – a szívem. Mikor mondtam a többieknek, megkérdezték: osztán ha mentőt kell hívni hozzám, mit mondunk a telefonba, hol vagyunk? Itt nincsenek utcanevek, házszámok (sajnos a városban sem mindenütt), minden felé egyforma fák, árnyas ösvények, pedig ez még nem is egy bakonyi őserdő. Eltévedni nem lehet, mert minden irányban városi utcához vezetnek a sétautak, de az sokáig tartana, amíg a mentőautó mindet végigjárja. Mondom, semmi gond, itt van a zsebemben a beépített GPS-el rendelkező telefonom, abban meg benne van a földrajzi koordináta. Kiderült, hogy olyan a csapatban másnak is van, csak nem nagyon tudja a GPS funkciót használni. Főleg azt nem, mert autós navigációhoz meg a „mutasd a térképet” kérdéshez nincs rá szükség, hogy egy térképen külön nem jelölt hely földrajzi koordinátáját hogyan lehetne leolvasni. Mert ha azt bediktálná a mentő-diszpécsernek, talán segítene.

Van egy jó hírem, amelyik okostelefonban nincs benne eleve, arra is letölthető a szokásos módon számos ingyenes és egyszerű program, alkalmazás ehhez a feladathoz. (Én a Simple GPS display nevűt használom, ami, ha a GPS egyáltalán be van kapcsolva a telefonban, egyből a koordináta kiíráson ébred.) Sőt lehetővé teszi a koordináta megosztását az interneten, vagy ha nincs netkapcsolat, a telefonon keresztül, SMS-ben. Olyan „SOS” program is van, ami ezt is megcsinálja, előre beállított telefonszámra. És itt jön az, amiért billentyűt ragadtam. Milyen számra küldjem a koordinátát, hogy segítsem a mentők munkáját? Telefonon szólhatok a 104 vagy 112 számra, és elmondhatom, hogy hova kellene jönni, ha ez egy utca-házszám lenne . De mit diktáljak be egy sokhektáros erdőben? Itt jönne a koordináta, csak azt nem tudom, mire megy vele pl. a mentő? Képes-e a központ ügyeletese a koordinátát felhasználni a kocsi eligazításához? Valószínű, ez már a XXI. század. De azt nem tudjuk, hogy egy ehhez hozzá nem szokott bejelentő pontosan fogja-e bediktálni a számokat, jól adja-e meg a három használatos formátum közül (fok tizedesekkel, fok-perc tizedesekkel, fok-perc-másodperc) azt, amivel a diszpécser a megfelelően azonosítja a bediktált számokat? A téves megadás ugyanis egészen más helyre irányít. Túl sok a bizonytalanság.

Erre van kitalálva a pozíció automatikus továbbítása. De képes-e a mentőszolgálat, vagy a rendőrségi ügyelet ebben a korszerű formában, a hibák elkerülésével fogadni a küldött koordinátát? Legegyszerűbb esetben a 104 vagy 112 számnak tudni kellene fogadni SMS-t és legalább kitenni a diszpécser képernyőjére, aki ezt kinyomtatja, vagy legalább bediktálja a mentőgépkocsi vezetőjének. Ha a rendszer egy kicsit okosabb, ezt át is küldheti digitális formában a mentőautó GPS-ébe. Ezen lehetőségek egyikéről sem hallottam az illetékesek eddigi tájékoztatásaiban. Ha van is ilyen funkció, akkor sem publikus. Jó ez így? Jó lenne, ha az illetékesek nyilatkoznának, mire megyek terepen történő esemény bejelentése esetén a zsebemben levő GPS koordinátájával.

- Dr. Varga György, Debrecen -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában