Helyi közélet

2016.09.18. 20:41

Népszerűek a gépkezelő képzések

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A top 5 listán a targoncavezető áll az első helyen.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A top 5 listán a targoncavezető áll az első helyen.

Az idei év összesített adatai alapján a különböző gépkezelői képzések a legkeresettebbek az ipari OKJ-s képzések közül. A nagy érdeklődés oka, hogy a gépkezelői jogosítvány megszerzésének jogszabályba foglalt 2015. december 31-i határidejét kitolták 2016. június 30-ig, így plusz fél év állt azoknak a rendelkezésére, akik nem fogtak bele időben a tanulásba. A Perfekt Zrt. Ipari OKJ-s képzések Top 5 listáján a targoncavezető áll az első helyen, az emelőgépkezelő a második, míg az ötödik helyen a földmunka-, rakodó-, szállítógép kezelő szerepel.

Személyre szabott

A 2015-ös évben első helyezett ipari olaj, gáztüzelő-berendezés kezelő az idei listán a negyedik helyre szorult. Újdonság viszont, hogy ebben az évben a bányászati szakterület is felkerült a listára, a külszíni bányász OKJ-s képzés a harmadik a rangsorban. Szilber Erzsébet, az ipari képzések központjának vezetője ezt azzal magyarázza, hogy a 2013-as OKJ-s változásoknak érett be mostanra a hatása, és a munkavégzéshez szükséges szakképzettségi előírásoknak tettek eleget a cégek. A szakértő elmondta, hogy tovább növekedett a személyre szabott képzési programok iránti kereslet is. Egyre több vállalat keres olyan megoldást, amelynek során a képzőhely felméréssel, egyéni tanácsadással, és személyre szabott képzési programok összeállításával segíti a munkavállalók továbbképzését.

A 2016-os év adataiból az is kiderül, hogy az ipari OKJ-s képzéseken nőtt a fiatalabb jelentkezők száma. Míg tavaly a 45-54 év közötti férfiak közül került ki a legtöbb jelentkező, idén már a 25-34 év közöttiek voltak többségben, jól látható tehát, hogy a korábbi évekhez képest egyre népszerűbbek az ipari képzések a fiatalabbak körében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában