Helyi közélet

2016.09.21. 10:15

Nem baleset, hanem gyilkosság áldozata lett egy debreceni nő: nyolc év után végre megvan a tettes

Debrecen - A hatósági boncolás során derült ki, hogy az asszonyt megfojtották.

Debrecen - A hatósági boncolás során derült ki, hogy az asszonyt megfojtották.Gyanús körülmények között hunyt el 2008-ban egy debreceni asszony, a nyomozás kiderítette a 88 éves nő nem elesett és annak következtében hunyt el, hanem meggyilkolták - írja a Zsaru Magazin. 2008. február 6-án egy idősgondozótól bejelentés érkezett a mentőkhöz, hogy egy Kinizsi utcai házban a gondozottja rosszul lett és meghalt. A mentőápoló viszont sérüléseket látott az elhunyt fején, ezért értesítette a rendőröket. - A háziorvos elsődlegesen azt állapította meg, hogy az áldozatnak magas vérnyomása volt, megszédülhetett, eleshetett és beüthette a fejét. Ez okozhatta a halálát, tehát baleset történt - idézte a nyomozati anyagot Bakator Krisztián őrnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztályának vezetője. Ahogy mondta, nem találtak kutatásra utaló nyomokat, nem volt indíték, a jelenlegi gyanúsított pedig szóba sem került tettesként.


Árulkodó nyomok Fotó: Zsaru Magazin / Szabó László


Az idős asszony egyedül lakott, egyik testvérének unokája, az akkor Debrecenben élő K.-né M. Krisztina (45) volt a gondozója. Hajzerné Lövei Tünde őrnagy, főnyomozó arról beszélt a rendőrségi lapnak, hogy a hatósági boncolás szerint az áldozatot megfojtották. A nyomok arra utaltak, hogy a tettes rátérdelt, és egyebek mellett sorozat-bordatörést okozott, a valódi halálok pedig a fulladás volt. A helyszínen a bűnügyi technikusok DNS-t rögzítettek és ismeretlen tettes ellen indult nyomozás, de 2010. július 14-én az eljárást megszüntették, mivel nem sikerült felderíteni az elkövetőt.


Hajzerné Lövei Tünde Fotó: Zsaru Magazin / Szabó László


2015 augusztusában viszont újra nyomozást indítottak és felkérték a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet genetikai osztályát, hogy a DNS-azonosítás új módszereivel is vizsgálják meg és hasonlítsák össze a begyűjtött mintákat. Az életvédelmi nyomozók új felderítési vonalakat nyitottak meg és a tanú egyre inkább potenciális gyanúsítottá lépett elő. Kiderült, hogy a korábbi gondozó 2004 óta több milliós tartozást halmozott fel, lakását elárverezték és ő volt az elhunyt egyetlen örököse. A végrehajtó 2008. március 3-ára tűzte ki lakása árverezését, az erről szóló értesítést február 1-jén, öt nappal a gyilkosság előtt kapta kézhez. Egyedül K.-né M. Krisztinának volt indítéka és lehetősége az emberölésre. A DNS-minta egyezett és kiderült, az áldozat akkor halt meg, amikor a gondozó ebédet vitt neki.

A nő hozzájutott az örökséghez, de elkótyavetyélte 2008 és 2014 között, végül elhagyta a családját és hajléktalanként kóborolt a világban. 2016. február 17-én kihallgatták, majd nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének gyanúja miatt indult ellene eljárás. Bakator Krisztián szerint a nő érezte a bajt, öngyilkos akart lenni, a pszichiátriáról vitték be a rendőrségre. Először nem tett vallomást, később azt mondta, a másik énje ölte meg a nőt, de az elmeorvosi szakértő szerint nem skizofrén. Az asszony vállalta a hazugságvizsgálatot, a bíróság pedig február 20-án elrendelte előzetes letartóztatását. A nyomozást a rendőrség befejezte, az iratokat szeptember 21-én vádemelési javaslattal megküldte a megyei főügyészségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában