Helyi közélet

2016.09.15. 11:14

Jövedelmezőbb az exportpiac

Debrecen - Visszafogták következő egy évi pénzügyi várakozásaikat a hazai vállalatok.

Debrecen - Visszafogták következő egy évi pénzügyi várakozásaikat a hazai vállalatok.

Az év elejéhez képest szerényebb pénzügyi eredményekkel számolnak a hazai nagyvállalatok, átlagosan 2,4 százalékos árbevétel és 1,4 százalékos profitnövekedéssel tervez a szektor – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index eredményeiből. A cégek az exportból nagyobb mértékű bővülést várnak, mint a belföldi értékesítésből.

Mennyit várnak?

Visszafogták következő egy évi pénzügyi várakozásaikat a hazai vállalatok. „A nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredménye szerint átlagosan 2,4 százalékos árbevétel-növekedést vár a szektor. Ez év elejéhez képest egyértelműen visszaesés (2,9 százalék), és az MNB jövő évre prognosztizált 2,6 százalékos inflációs várakozását is alulmúlja, azonban az egy évvel ezelőtti mélyponthoz képest (1,6 százalék) még mindig kedvező szint” – részletezte az eredményeket Peter Roebben, a pénzintézet üzleti ügyfelek divízió vezetője.

Más arányok

A mérsékeltebb várakozások hátterében az áll, hogy eltolódtak az arányok: akik eddig növekedést vártak, most már inkább a stagnálásra számítók táborát erősítik. Az árbevétel növekedéssel tervező cégek aránya ugyanis 42 százalékról 37 százalékra csökkent, miközben szinten tartásra 53 százalék helyett 58 százalék számít. A belföldi és a külföldi értékesítésből egyaránt árbevétel-növekedést várnak, utóbbit azonban kedvezőbbnek gondolják a döntéshozók: a hazai piacból 2,2 százalékos, míg az exportból 2,7 százalékos bővülésre számítanak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában